Σε πορεία ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας και εμβάθυνσης του γεωπολιτικού ρόλου, μέσω της εκμετάλλευσης του γεωστρατηγικού εκτοπίσματος και της οικονομικής ισχύος και στο πλαίσιο των μεταβαλλόμενων διεθνών ισορροπιών, βρίσκεται η Κίνα, όπως έχει άλλωστε επισήμως ανακοινώσει ανακηρύσσοντας το “δόγμα Σι” σε καταστατικό χάρτη, δίπλα σε αυτό της “πολιτιστικής επανάστασης” του Μάο Τσετούνγκ”
Ακολουθώντας στρατηγική αλλαγών στο εσωτερικό με την ενίσχυση του διεθνούς αποτυπώματος της χώρας, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ, στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα εκπληρώσει τον ρόλο της υπέρ της υπεράσπισης της διεθνούς τάξης και του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, συνεχίζοντας παράλληλα να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της.
Το διάγγελμα του Σι Ζινπίνγκ είχε όμως μηνύματα για όλους, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρώπη και τους γείτονες και συμμάχους της, θέλοντας να εμπεδωθεί το νέο όραμα της Κίνας από τη διεθνή κοινότητα.
Υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει να προχωρεί προς “το κινεζικό όνειρο” και να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο, κυρίως για τους πιο φτωχούς, ο Σι έδωσε την “επίσημη υπόσχεση” να βγάλει από τη φτώχεια όλους τους συμπατριώτες του μέχρι το 2020, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.
Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Κίνας που δεν θα υπάρχει πια ακραία φτώχεια στη χώρα, υπογράμμισε στην ομιλία αυτή την οποία εκφώνησε ενώ η Κίνα έμπαινε στο 2018.
Αναγνώρισε πως η κυβέρνησή του ίσως να μην έχει κάνει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο υποσχέθηκε πως θα εντείνει τη δουλειά της για να “διασφαλίσει την ευημερία του πληθυσμού”.
Όσον αφορά τη διεθνή σκηνή, ο πρόεδρος Σι δήλωσε πως η Κίνα “θα στηρίξει αποφασιστικά το κύρος των Ηνωμένων Εθνών”, θα εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και θα συνεχίσει να είναι πλήρως στρατευμένη στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής.
Με τη δήλωση αυτή ο Σι στέλνει σαφές μήνυμα στη Δύση και ιδιαίτερα στον Ντόναλντ Τραμπ, που απαξιώνει με τη στάση του τον ΟΗΕ, ενώ απευθύνει κάλεσμα προς άλλες δυνάμεις που ενστερνίζονται το δόγμα της διατήρησης του status quo, ήτοι την Ευρώπη.