Με τη δημόσια διαφωνία μεταξύ του Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) και του Νικολά Τζιαμαριόλι (ESM) άνοιξε η συζήτηση για τα πρόσθετα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η επίσημη έναρξη εφαρμογής των οποίων τοποθετείται αμέσως μετά την επικύρωση της τρίτης αξιολόγησης από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Θέση στις εξελίξεις έχει λάβει και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, με συνέντευξή της σε ιταλική εφημερίδα προ δυο ημερών.
Οι εκπρόσωποι του ESM και της Κομισιόν εξέφρασαν τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους, όσον αφορά τη διαχείριση του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Capil Link στη Νέα Υόρκη, στο οποίο μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Αναφερόμενος στο ελληνικό Δημόσιο χρέος, ο Νικόλα Τζιαμαριόλι δήλωσε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο πολύ το απόθεμά του αλλά οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησής του.
«Για να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες υπό έλεγχο, η Ελλάδα θα πρέπει να εμμείνει στην πορεία πρωτογενών πλεονασμάτων, για την οποία έχει δεσμευθεί»,
είπε, μεταξύ άλλων, ενώ συμπλήρωσε ότι ο ESM υλοποίησε φέτος με επιτυχία τα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ο ESM, είπε, εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά θα μειώσουν τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και κατά περίπου τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες, περισσότερο από ότι προβλεπόταν αρχικά.
Από την άλλη πλευρά ο Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας στο ίδιο συνέδριο έκανε σαφή μνεία στην ενεργοποίηση της επόμενης ομάδας μέτρων ελάφρυνσης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι το πρόγραμμα έχει επανέλθει σε θετική τροχιά μετά και την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα ανοίξει τον δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση για την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Στο ίδιο θέμα είχε παρέμβει με συνέντευξή της η Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζοντας ότι:
«Έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη θέση: βασιζόμενο σε συγκεκριμένα στοιχεία, το συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τη συμφωνία για ένα δάνειο stand-by “κατ’ αρχήν”. Το κύριο στοιχείο είναι ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους ώστε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας να μπορέσει να είναι βιώσιμο»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μιλώντας στο 19ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum στη Νέα Υόρκη, σημείωσε πως το επόμενο έτος θα χαρακτηρίζεται από τις συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα χρέους.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή πολιτικών που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ συμπλήρωσε πως η χώρα κατευθύνει τη δημόσια χρηματοδότηση σε «πολλά υποσχόμενους» τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
«Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να αναμορφώσουν την ελληνική οικονομία», πρόσθεσε.