Χαμηλούς τόνους και συγκαταβατικό ύφος είχαν οι ομιλίες του Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη, διαμορφώνοντας κλίμα επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων, οι οποίες δέχονταν πιέσεις από την αυξημένη τουρκική προκλητικό τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε σαφή παρέμβαση υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, του σεβασμού των ελληνικών συμβόλων, με μόνο θολό σημείο την αναφορά σε ενσωμάτωση και όχι ένταξη της μουσουλμανικής μειονότητας στην ελληνική κοινωνία.
Αν και πρόκειται για ρητορική διατύπωση πάγιας τουρκικής θέσης, η οποία βασιζόμενη σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, χαρακτηρίζει τη μειονότητα τουρκική, ενώ η Ελλάδα την αποδέχεται ως μουσουλμανική, αποτελεί παραδοσιακά σημείο τριβής στις διμερείς σχέσεις.
«Δεν μιλάμε για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωσή σας στην Ελλάδα»,
δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη, ενώ τόνισε ότι, όπως
η Τουρκία έχει «μία σημαία», έτσι και στην Ελλάδα «δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία»
Ωστόσο, οι διατυπώσεις του Τούρκου προέδρου τόσο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και στην περιοδεία του στη Θράκη, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές, απέπνεαν σεβασμό στην ελληνική κυριαρχία και στους νόμους της χώρας.
Σε ομιλία του σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν «έναν λαό».
«Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν έναν λαό»
πρόσθεσε. Σημείωσε επίσης ότι,
«όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει και για την Ελλάδα»
Νωρίτερα, σε ομιλία του ενώπιον συγκεντρωμένου πλήθους στο μειονοτικό σχολείο «Τζελάλ Μπαγιάρ» ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- σε προβλήματα που, όπως είπε, αντιμετώπισε η μειονότητα στο παρελθόν, ενώ μίλησε για γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς, αναφερόμενος και στις προκλήσεις που διέπουν τις διμερείς σχέσεις.
«Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα και εσείς θα είστε η γέφυρα»
τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας σε μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, τα οποία τον υποδέχτηκαν με το σύνθημα «ηγέτη μας».
Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε το μεσημέρι στο τζαμί Κιρ Μαχαλλέ της Κομοτηνής, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Θράκη, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Τον υποδέχθηκαν έξω από το τζαμί οι ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης. Μικρά παιδιά του πρόσφεραν ανθοδέσμες, ενώ μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, φώναζαν ρυθμικά το όνομά του και τον χειροκροτούσαν.
Αμέσως μετά την προσευχή, ο Τούρκος πρόεδρος περπάτησε ως το σχολείο, και στη διάρκεια της διαδρομής μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είχαν συγκεντρωθεί στις δυο πλευρές του δρόμου, προκειμένου να τον δουν από κοντά και να τον χειροκροτήσουν. Χαιρέτισε πολλούς από αυτούς και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους, ενώ δέχθηκε και δώρα.
Στην είσοδο του σχολείου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που έχει την ευθύνη να συνοδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αχμέτ Ιλχάν.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της προσευχής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επισκεφθεί το σχολείο, όπου χαιρέτισαν τους μαθητές, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.
Στο σχολείο ο κ. Ερντογάν συνομίλησε με μαθητές και καθηγητές στην αυλή, όπου, εκτός από μαθητές είχαν συγκεντρωθεί και μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, όπως και έξω από αυτό.