Πέρασε και από τη Γερουσία με ψήφους 51 υπέρ και 49 κατά το νομοσχέδιο για τις φοροελαφρύνσεις 1,3 τρισ. δολαρίων την επόμενη 10ετία, του Ντόναλντ Τραμπ, με τους Ρεπουμπλικάνους να επιτυγχάνουν μια πύρρειο νίκη, καθώς έχασαν έναν γερουσιαστή και εν τέλει ψήφισαν ένα νομοσχέδιο με σημαντικές τροποποιήσεις από αυτό της Βουλής, που συνεπάγεται ότι θα υπάρξουν νέες διαβουλεύσεις και συμβιβασμοί πριν αυτό σταλεί προς υπογραφή στον πρόεδρο.
Πολιτικά πρόκειται για την πρώτη μεγάλη νίκη των Ρεπουμπλικάνων, μετά τις εσωτερικές διαφωνίες που οδήγησαν στην καταψήφιση του νόμου Τραμπ για την κατάργηση του Obamacare και την συντριβή του αντιμεταναστευτικού προεδρικού διατάγματος από τη Δικαιοσύνη.
Η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων προσεχώς, καθώς αντικαθίστανται δικαστές σε όλα τα Ανώτατα Δικαστήρια ανά τη χώρα, ενώ αντικαταστάθηκαν και οι περισσότεροι Γενικοί Εισαγγελείς που είχαν τοποθετηθεί επί Ομπάμα, αλλάζοντας καθοριστικά τη λογική των αποφάσεων.
Οι φοροελαφρύνσεις
Οι διαφορές που εντοπίζονται στο νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή και σε αυτό που πέρασε η Γερουσία είναι αρκετές και πλέον επιτροπές από τα δύο σώματα θα εργαστούν για την ομογενοποίηση του νομοθετήματος.
Το νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή δεν περιλαμβάνει την κατάργηση του Obamacare, ενώ λαμβάνει πρόνοια για τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 20% από το 35% το επόμενο έτος. Από την άλλη πλευρά, το νομοσχέδιο της Γερουσίας θα καθυστερήσει αυτή τη μείωση μέχρι το 2019.
Οι Δημοκρατικοί, με επικεφαλής τον Σάντερς κατήγγειλαν τις προσθήκες τελευταίας στιγμής στη Γερουσία και φωτογραφικές ρυθμίσεις για συγκεκριμένους fund managers.
Η είδηση θα βρισκόταν αναμφίβολα στην πρώτη θέση της ειδησεογραφίας, αν δεν υπήρχε η εξέλιξη στην έρευνα για τη Ρωσία που διεξάγεται από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος απήγγειλε χθες κατηγορίες σε βάρος του πρώην προεδρικού συμβούλου Μάικλ Φλιν, ο οποίος δήλωσε ένοχος για ψευδείς δηλώσεις.
Ακόμα και μετά την υπογραφή του νόμου, οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι αναγκασμένοι σε διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του, καθώς θα χρειάζεται έγκριση για την αύξηση του χρέους, ενώ σύντομα θα αποδειχθεί ότι οι παραδοχές που λαμβάνει το νομοσχέδιο δεν ισχύουν, οδηγώντας σε νέες περικοπές.