Σαφή ένδειξη παρασκηνιακής συμφωνίας μεταξύ του ΔΝΤ και του ESM για την πολιτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αποτελούν οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τους τελευταίους δύο μήνες ΔΝΤ και Ευρωπαϊκοί θεσμοί κάνουν διαρκώς βήματα προσέγγισης, αρχής γενομένης με την αναδιατύπωση εκθέσεων και αναπροσαρμογή τιμών στόχων και με πιο πρόσφατες τις δηλώσεις του Τζέρι Ράις που αναγνωρίζει την πρόταση του προέδρου του ESM, Κλάους Ρέγκλιννγκ, επισημαίνοντας ότι θα αποτελούσε μια καλά κίνηση στην κατεύθυνση περαιτέρω διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους.
Όπως ανέφερε ο Τζέρι Ράις, η πρόταση η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την αποπληρωμή παλαιών δανείων της Ελλάδος με τα κεφάλαια που θα περισσέψουν από το τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο, δεν είναι καινούργια και έχει συζητηθεί και κατά το παρελθόν.
Προσέθεσε δε ότι με δεδομένο ότι τα κεφάλαια αυτά που δανείζει ο ESM στην Ελλάδα συνοδεύονται από συγκριτικά χαμηλό επιτόκιο, μία τέτοια λύση θα μπορούσε να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους.
«Στο ζήτημα ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους, η λύση θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν»
Αν και ο Τζέρι Ράις έκλεισε με την πάγια κατακλείδα της άμεσης δράσης για το χρέος ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, η στάση του και τα σχόλιά του απέναντι στις δηλώσεις Ρέγκλινγκ είναι ενδεικτικά της προσέγγισης και της ύπαρξης ουσιαστικών διεργασιών στα παρασκήνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζέρι Ράις απέφυγε να τοποθετηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας κίνησης για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Όπως ανέφερε θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες πριν αποφανθεί το ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση όμως επανέλαβε ότι η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να ενεργοποιηθεί η “Καταρχήν Συμφωνία” που επετεύχθη το καλοκαίρι.
Όπως επισήμανε, από το 2015 έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στο ζήτημα ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους, αναφέροντας ότι η οριστική λύση θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ επανέλαβε την πάγια θέση ΔΝΤ, ότι χωρίς τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα της Ελλάδος.
Η συμφωνία επί των θέσεων του ESM συνιστά απομάκρυνση από την πρόταση της Γαλλίας για σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη, γεγονός που αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό, εν αναμονή λεπτομερειών.