if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Γιατί τα tweet του Τραμπ για Μέι-τρομοκρατία και είναι πραγματικά επικίνδυνα για τη Βρετανία

Προσωπικό πλήγμα στο ηγετικό προφίλ της Τερέζα Μέι αποτελεί η απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ στην έγκληση της Βρετανίδας πρωθυπουργού μετά την αναδημοσίευση ακροδεξιών video-tweets από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τα οποία προέρχονταν από το βρετανικό ακροδεξιό κόμμα, Britain First.

Ο Ντόναλντ Τραμπ με ένα ακόμη tweet κατέστησε σαφές ότι όχι απλά δεν επιθυμεί να μετριάσει την ισλαμοφοβική ρητορική του, αλλά καλεί την πρωθυπουργό της Βρετανίας να τον ακολουθήσει σε αυτό τον κατήφορο, ζητώντας από την Τερέζα Μέι να αντιμετωπίσει την “καταστροφική Ριζοσπαστική Ισλαμική Τρομοκρατία που λαμβάνει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Ο Τραμπ έκρινε ότι η ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ πρέπει να δώσει έμφαση στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

H απόδοση του tweet στα ελληνικά:

«Τερέζα @theresamay, μην επικεντρώνεσαι σε μένα, επικεντρώσου στην καταστροφική Ριζοσπαστική Ισλαμική Τρομοκρατία που λαμβάνει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εμείς τα πάμε μια χαρά»,

έγραψε ο Τραμπ σε tweet του.

Το όνομα χρήστη του Twitter που πληκτρολόγησε ο αμερικανός πρόεδρος πάντως δεν είναι αυτό της πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Αν και σε πρώτη ανάγνωση το tweet του Ντόναλντ Τραμπ ερμηνεύεται ως προσωπική απάντηση στα σχόλια της Τερέζα Μέι, δια του εκπροσώπου Τύπου, που χαρακτήρισε “λάθος” την κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ να κάνει retweet τα video που ανάρτησε η αντιπρόεδρος του Britain First, σε μια πιο προσεκτική εξέταση η ρητορική, τα σημεία, η κατακλείδα και το κλίμα που δημιουργεί το tweet αναδεικνύουν την προσπάθεια επιβολής της αντι-ισλαμικής σχιζοφρένειας στη Βρετανία.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η απευθείας απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ σε δηλώσεις του εκπροσώπου της Τερέζα Μέι με στόχο την ίδια την πρωθυπουργό, εκλαμβάνεται ως κλιμάκωση δύο επιπέδων, καθιστώντας τη διαφωνία, προσωπική αντιπαράθεση και εν τέλει πρώτο σκαλοπάτι διπλωματικής κρίσης, καθώς αποτελεί παρέμβαση στα εσωτερικά φίλης χώρας.

Αρχικά το retweet video από την ακροδεξιά, νομιμοποιεί και προσφέρει κάλυψη στη βρετανική ακροδεξιά, φέρνοντας με μια κίνηση το Britain First στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως ένα νέο UKIP. Πλήττοντας το ηγετικό προφίλ της Μέι, που ήδη βρίσκεται επί ξυρού ακμής, δημιουργεί χώρο στην ανάδειξη ακόμα πιο συντηρητικών φωνών, καθώς σύρει την πολιτική αντιπαράθεση στα ζητήματα τρομοκρατίας και το ρόλο του Ισλάμ.

Γεωπολιτικά δείχνει πρόθεση αποσταθεροποίησης της Βρετανίας, καθώς η χώρα επιχειρεί να βρει βηματισμό στην κατεύθυνση του Brexit, η δημιουργία ενός τέτοιου μετώπου στο εσωτερικό της χώρας μπορεί να εκφυλίσει την πολιτική σκηνή και να δώσει έναυσμα στην ακροδεξιά ενεργοποιώντας τα πλέον συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Δυνητικά, η ταυτόχρονη αλλαγή status των πολιτών της ΕΕ και οι πιέσεις για περισσότερους ελέγχους προς μουσουλμάνους μπορούν να πυροδοτήσουν εσωτερικές αναταραχές και τάσεις απομονωτισμού της Βρετανίας.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version