Πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, αναμένεται να ζητήσει την Πέμπτη, με ψήφισμά του, από την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κίνηση που ωστόσο αναμένεται να αποδειχθεί θνησιγενής, σηκώνοντας, όμως, αρκετή σκόνη πρώτα.
Σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου». Την κοινή πρόταση ψηφίσματος όλων των ευρωομάδων (εκτός από την ακροδεξιά “Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας”) υπογράφουν από ελληνικής πλευράς, οι ευρωβουλευτές Κωνταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (Ν.Δ.) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ).
Παρ’ όλα αυτά η Γαλλία και η Ιταλία αναμένεται να μπλοκάρουν μια τέτοια εξέλιξη, καθώς αποτελούν τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων της Σαουδικής Αραβίας και έχουν μόλις κλείσει συμφωνίες δισεκατομμυρίων, που τις χρειάζονται για να ανακάμψουν οι οικονομίες τους. Όπλα, όμως, στη Σαουδική Αραβία εξάγουν και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
Μόνο οι ΗΠΑ έκλεισαν προ μηνών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ συμφωνία για την πώληση οπλικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων και του THAAD, έναντι αρκετών δισεκατομμυρίων, ενώ και η Ρωσία συμφώνησε την πώληση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Τέλος η Γαλλία έκλεισε συμφωνία για την ανα
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο ψήφισμα έχει περάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το 2016, χωρίς ωστόσο να εμπεδωθεί, καθώς και το εμπάργκο που ακολούθησε ήταν μη δεσμευτικό.
Το αίτημα για εμπάργκο όπλων εναντίον της Σαουδικής Αραβίας παρουσίασε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, η πολιτική ομάδα των οικολόγων Πρασίνων, διατυπώνοντας προβληματισμό για το κατά πόσο θα μπορούσε να εγκριθεί ένα τέτοιο αίτημα από το Συμβούλιο της Ε.Ε., όταν χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εμπλέκονται σε εμπόριο όπλων με τη Σαουδική Αραβία.
«Η κατάσταση στην Υεμένη είναι πολύ σοβαρή. Είναι μεγάλη η καταστροφή. Σύμφωνα με τη UNICEF πάνω από 11.000 παιδιά έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, 130 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα» επισήμανε η πρόεδρος των Πρασίνων Σκα Κέλερ, σημειώνοντας ότι τον περασμένο Οκτώβριο οι Πράσινοι απέστειλαν επιστολή στην κ. Μογκερίνι ζητώντας της να φέρει το ζήτημα στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ. «Πρέπει να αναγνωριστεί ότι υπάρχει σοβαρή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη. Γι’ αυτό το έχουμε ανάγκη αυτό το εμπάργκο» τόνισε η κ. Κέλερ, αναφερόμενη, επίσης, στην ανάγκη να ανοίξουν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα χερσαία σύνορα, προκειμένου να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται.