Το πιστωτικό προφίλ της Κύπρου (Ba3 θετικό) αντανακλά τις πρόσφατες βελτιώσεις στην οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας, την έντονη αναπτυξιακή δυναμική και τις ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, ανέφερε η Moody’s Investors Service σε νέα ετήσια έκθεση. Η Κύπρος αντιμετωπίζει πιστωτικές προκλήσεις που προκύπτουν από τη μικρή και σχετικά μη διαφοροποιημένη οικονομία της, καθώς και υψηλά επίπεδα κυβερνητικών, τραπεζικών και νοικοκυριών.
Παρόλο που η Moody’s αναμένει ότι η εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, εξακολουθεί να είναι ο κύριος μοχλός της συνεχιζόμενης επέκτασης, που υποστηρίζεται από ευνοϊκές εξελίξεις στην αγορά εργασίας και στον σημαντικό τουρισμό.
Μετά τις έντονες προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, το κυβερνητικό μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο υιοθετεί μια γενικά ουδέτερη δημοσιονομική πολιτική, με ελαφρά επιδείνωση του ισοζυγίου του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης για το 2018.
Η Moody’s προβλέπει συνολικό έλλειμμα μόλις 0,4% του ΑΕΠ για το 2017 και πρωτογενή πλεονάσματα περίπου 2,1% του ΑΕΠ έως το 2018, γεγονός που θα συμβάλει στην υποστήριξη της μείωσης του χρέους. Επιπλέον, οι αρχές εκτιμούν ότι το πρωτογενές ισοζύγιο θα παραμείνει πλεονασματικά μεσοπρόθεσμα, της τάξεως του 2,5% το 2018 και του 3,4% το 2019.
Το χρέος της κυπριακής κυβέρνησης παραμένει οικονομικά προσιτό, αντανακλώντας το πολύ μεγάλο μερίδιο των πιστωτών του επίσημου τομέα στο συνολικό χρέος. Οι χρεωστικοί τόκοι έλαβαν μόνο το 6,6% των εσόδων της γενικής κυβέρνησης το 2016, από το ανώτατο όριο του 9,2% το 2013, και αυτό θα παραμείνει λίγο κάτω από 7% τα επόμενα δύο χρόνια.
“Η δυναμική της ανάπτυξης της Κύπρου, σε συνδυασμό με τις ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, συνέβαλε στη μείωση του δείκτη χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ το 2016 για πρώτη φορά από το 2008”
δήλωσε η Sarah Carlson, ανώτατη αντιπρόεδρος της Moody’s και συντάκτης της έκθεσης. “Αναμένουμε ότι η μείωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ θα φτάσει στο 100% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
“Η χώρα έχει ανακτήσει την πρόσβαση στην κεφαλαιαγορά και διαθέτει προσωρινό απόθεμα, το οποίο θα βοηθήσει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών το επόμενο έτος”.
Η Moody’s αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το 2017 στο 3,5% (από 2,7%) και για το 2018 στο 3,2% (από 2,5%) και αναμένει σταδιακή συγκράτηση της ανάπτυξης.
Στο βασικό σενάριο της Moody’s, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 92% περίπου του ΑΕΠ έως το 2019. Ωστόσο, οι παράγοντες του χρέους της Κύπρου εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι σε αρνητικό αναπτυξιακό, φορολογικό ή συνδυασμένο σενάριο σοκ.
Η Κύπρος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στον κίνδυνο εκδήλωσης γεγονότων, αντανακλώντας τους σημαντικούς κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα. Οι κυριότερες ονομαστικές κυπριακές τράπεζες έχουν πολύ χαμηλές αυτόνομες αξιολογήσεις και ο τραπεζικός τομέας παραμένει μεγάλος. Ωστόσο, η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και των τραπεζικών ισολογισμών της χώρας ενισχύθηκε με αυξημένα κεφαλαιακά αποθέματα, πώληση μη βασικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό και βελτιώσεις στα προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών.
Παρ ‘όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με τη δύναμη του τραπεζικού τομέα, δεδομένων των πολύ υψηλών δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε εταιρικά δάνεια.
Οι θετικές προοπτικές για την κυριαρχία της Κύπρου αντικατοπτρίζουν την άποψη του Moody’s ότι οι βελτιώσεις της οικονομικής αντοχής και της δημοσιονομικής ισχύος είναι πιθανό να διατηρηθούν.