Καρπούς, όχι όμως ουσιαστικούς, απέφεραν οι επιχειρήσεις της Interpol κατά των διακινητών ανθρώπων στη Δυτική Αφρική, επιτυγχάνοντας 40 συλλήψεις και την απελευθέρωση 500 ανθρώπων.
Το φαινόμενο του human trafficking είναι ευρύτερο, ενώ όπως έχει και η Interpol επισημάνει εμπλέκονται μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις, τρομοκρατικές οργανώσεις ακόμα και αλιευτικά υπερπόντιας αλιείας καθώς και κυβερνητικοί υπάλληλοι ακόμα και σε ευρωπαϊκές χώρες.
Η επιχείρηση της διεθνούς αστυνομίας σημειώθηκε σε μια περίοδο που έχει ξεσπάσει παγκόσμια κατακραυγή με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN που έδειχνε Αφρικανούς να πωλούνται σε σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη, μια χώρα που αποτελεί «κόμβο» για πολλούς μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη.
Στην ανακοίνωσή της η Ιντερπόλ αναφέρει ότι περίπου 500 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 236 ήταν ανήλικοι, διασώθηκαν σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις στο Τσαντ, το Μαλί, τη Μαυριτανία, τον Νίγηρα και τη Σενεγάλη. Συνελήφθησαν 40 ύποπτοι ως διακινητές.
«Τα αποτελέσματα της επιχείρησης υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις επιβολής του νόμου στην αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων στην περιοχή του Σάχελ»
είπε η συντονίστρια της επιχείρησης, Ινοσέντια Απόβο.
Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες όπως εμπορία ανθρώπων, εκμετάλλευση ανηλίκων και εξαναγκαστική εργασία.
«Κατηγορούνται ότι ανάγκαζαν τα θύματα σε επιδίδονται σε διάφορες δραστηριότητες, από επαιτεία μέχρι πορνεία»