Χαρακτηριστικά κρίσης αρχίζει να αποκτά η αντιπαράθεση γύρω από το Ιράν, καθώς μετά το ρήμα στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ και τις απειλές της Γερμανίας για προσέγγιση με τη Ρωσία, έρχεται η Σαουδική Αραβία να συγκρουστεί με το Βερολίνο για την υπόθεση του πρωθυπουργού του Λιβάνου, καταδεικνύοντας ένα ρήγμα που δεν ήταν εύκολα ορατό μέχρι τώρα, αν και ήταν γνωστό ότι υπήρχε.
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι κρατείτο παρά τη θέλησή του στο Ριάντ.
Το Βερολίνο όμως είχε αντιδράσει έντονα και στην απομόνωση του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία, ενώ μαζί τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιταλία και τη Γαλλία στηρίζουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν παρά την προσπάθεια των ΗΠΑ να την υποσκάψουν.
Με τη Σαουδική Αραβία να επιχειρεί την ανατροπή του status quo παίζοντας το παιχνίδι των ΗΠΑ, όπως αποδεικνύουν οι εμπορικές συμφωνίες, ενώ η Ευρώπη υπό την καθοδήγηση της Γαλλίας και της Γερμανίας να αγωνίζεται για τη διατήρησή του, η σύγκρουση ήταν εν πολλοίς προδιαγεγραμμένη και αναμενόμενη. Ωστόσο η επιβεβαίωση της, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην επαναπροσέγγιση της Ευρώπης με τη Ρωσία, τουλάχιστον στη Μέση Ανατολή.
Η ανατροπή εδραιωμένων συμμαχιών στη Μέση Ανατολή και η απομάκρυνση ΗΠΑ-ΕΕ, οδηγεί αναπόφευκτα σε ενίσχυση του ρόλου της Ρωσίας, η οποία πλέον αποκτά μοχλό πίεσης απέναντι στο NATO, το οποίο αν και κινείται επιθετικά θέλοντας να πολώσει, υποσκάπτεται προοδευτικά από τη δημιουργία του Ευρωστρατού (PESCO).
Συνεπώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν ευρύτερο αντίκτυπο και μάλιστα άμεσο, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο που τα ανοιχτά μέτωπα πολλαπλασιάζονται.
Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο θεωρείται, διπλωματικά, δυσανάλογη της πρόκλησης -των δηλώσεων Γκάμπριελ-, ενώ εκλαμβάνεται ως προσπάθεια δήλωσης της συντελεσθείσας αλλά όχι ανακοινωθείσας -ακόμη- αλλαγής του θρόνου και ανόδου του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία βρισκόμενη -πολιτικά- σε μεταβατικό στάδιο και με τον Γκάμπριελ υπ ατμόν έχει την ευελιξία να αναδιπλωθεί επαναδιατυπώνοντας τις θέσεις της, ή απλά ζητώντας να τεθούν οι διμερείς σχέσεις σε νέες βάσεις, υπό του νέου υπουργού και στη βάση της συμφωνίας για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Την προοπτική αυτή, της διαπραγμάτευσης, φαίνεται ότι επιδιώκει επιθετικά η Σαουδική Αραβία, θέλοντας παράλληλα να κάνει επίδειξη δύναμης και να αποδείξει την ισχύ και την αποδοχή του νέου βασιλιά.
Το χρονικό της προαναγγελθείσας σύγκρουσης
«Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στη Γερμανία για διαβουλεύσεις και θα επιδώσει επιστολή στον πρεσβευτή της Γερμανίας στο βασίλειο διαμαρτυρόμενη για τις ατυχείς και αδικαιολόγητες αυτές δηλώσεις»
ανέφερε το επίσημε πρακτορείο της χώρας SPA, επικαλούμενο εκπρόσωπο του σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών.
Λίγο πριν αναχωρήσει από το Ριάντ για το Παρίσι ο Χαρίρι ανέφερε, σε ένα τουίτ που απευθυνόταν στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πως δεν του είχε απαγορευθεί να εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία.
«Το να λέγεται ότι κρατούμαι στη Σαουδική Αραβία και ότι δεν μου επιτρέπεται να εγκαταλείψω τη χώρα είναι ψέμα. Είμαι καθ΄οδόν προς το αεροδρόμιο, κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ»,
έγραψε σε μήνυμά του στο τουίτερ.
Ο Χαρίρι αναχώρησε σήμερα από τη Σαουδική Αραβία για τη Γαλλία δύο εβδομάδες μετά την παραίτησή του και ενώ είναι έντονες εικασίες σχετικά με την ελευθερία διακίνησής του.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών «χαιρέτισε (…) το ταξίδι του κ. Χαρίρι στο Παρίσι και την επικείμενη επιστροφή του στον Λίβανο».
Την Πέμπτη ο Γκάμπριελ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο με τον Λιβανέζο ομόλογό του Γκεμπράν Μπασίλ πως «ο Λίβανος κινδυνεύει να ξανακυλήσει σε σοβαρές πολιτικές και ίσως στρατιωτικές αντιπαραθέσεις».
«Προκειμένου να μην συμβεί αυτό, έχουμε ιδιαίτερα ανάγκη την επιστροφή του νυν πρωθυπουργού»
υπογράμμισε, εκτιμώντας πως ο Λίβανος
«δεν πρέπει να γίνει παιχνιδάκι της Συρίας, της Σαουδικής Αραβίας ή άλλων»
Ενώ συνεχίζοντας ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε
«Το μήνυμα που πρέπει να στείλει από κοινού η Ευρώπη είναι πως δεν είμαστε πλέον διατεθεμένοι να δεχθούμε σιωπηλά αυτό τον τυχοδιωκτισμό που διασπείρεται εδώ τους τελευταίους μήνες», συνέχισε και τόνισε: «Αυτός ο τυχοδιωκτισμός έχει φθάσει τώρα στο απόγειό του με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε (…) τον Λίβανο».
Σκληρή ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας
«Οι δηλώσεις αυτές είναι επικίνδυνες, βασίζονται σε λανθασμένες πληροφορίες και δεν εξυπηρετούν τη σταθερότητα στην περιοχή»,
σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου.
«Προκάλεσαν την έκπληξη της Σαουδικής Αραβίας (…) που θεωρεί πως δεν εκπροσωπούν τη θέση της φίλης γερμανικής κυβέρνησης, η οποία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού και στη δράση για την εγκαθίδρυση της ασφάλειας στην περιοχή»,
πρόσθεσε.