Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται η πολιτική κρίση στη Ζιμπάμπουε που οδήγησε σε πραξικόπημα, ενώ το θέμα παρακολουθεί στενά η διεθνής κοινότητα, τα media και η Αφρικανική Ένωση, καλώντας τον στρατό να υπαναχωρήσει.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ηλικίας 93 ετών, που παραμένει στην εξουσία εδώ και 37 χρόνια, αρνήθηκε να παραιτηθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Πέμπτη με στρατηγούς, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις.
To CNN ανεβάζει αυτές τις ώρες το σενάριο ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος Emmerson Mnangagwa, που τον χαρακτηρίζει “τύραννο” να είναι ο επόμενος ηγέτης της χώρας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν αυτό θα γίνει με την επιβολή χούντας ή με προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Στη χώρα έχει επιστρέψει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης καθώς οι πληροφορίες θέλουν την παραίτηση του προέδρου να είναι θέμα ημερών, γεγονός που κατά πολλούς θα οδηγήσει -ντε φάκτο- σε εκλογές.
Τίποτα όπως δεν είναι σίγουρο, καθώς οι ανώτατοι αξιωματικοί και ιδιαίτερα ο απόστρατος πρώην στρατηγός και άρτι καρατομηθείς αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος πρώτος στη σειρά διαδοχής, δεν φαίνεται διατεθειμένος να επιτρέψει τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Μουγκάμπε σε κανέναν άλλο.
Το χρονικό του προαναγγελθέντος πραξικοπήματος
Οι Δυνάμεις Άμυνας της Ζιμπάμπουε, δηλαδή οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, επενέβησαν ανοικτά στην πολιτική ζωή τη νύχτα της 14ης προς τη 15η Νοεμβρίου και ουσιαστικά κατέλαβαν την εξουσία, προκειμένου να αποτρέψουν τη συνέχιση των εσωκομματικών εκκαθαρίσεων στο κυβερνών, αριστερό εθνικιστικό ZANU-PF του κ. Μουγκάμπε και την άνοδο της επιρροής της συζύγου του, Γκρέις Μουγκάμπε.
Λίγες ημέρες πριν, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε είχε αποπέμψει τον α’ αντιπρόεδρο της χώρας και εκπρόσωπο της γενιάς των βετεράνων του απελευθερωτικού πολέμου ενάντια στη Βρετανία, Έμερσον Μνανγκαγκούα, ο οποίος διατηρεί σχέσεις με τον στρατό.
Εικάζεται ότι ο κ. Μνανγκαγκουά θα επιστρέψει στη Ζιμπάμπουε για να αναλάβει την ηγεσία του ZANU-PF και να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018, αυτό ωστόσο προϋποθέτει την αποδοχή από τον Ρ. Μουγκάμπε των τετελεσμένων της παρέμβασης του στρατού, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται πιθανό.