• Τελευταία
  • Trending
  • All

Ο Ευρωστρατός είναι… πραγματικότητα (το χρονικό της PESCO)

14 Νοεμβρίου 2017 - Ενημερώθηκε: 16 Νοεμβρίου 2017

ΕΛΣΤΑΤ: Ανοδικά οι τιμές οικοδομικών υλικών και τον Απρίλιο

24 Μαΐου 2025

Τουρισμός Εμπειρίας: Το νέο οικονομικό frontier

24 Μαΐου 2025

Δικαστική νίκη Χάρβαρντ κατά Τραμπ για την εγγραγή ξένων φοιτητών

23 Μαΐου 2025

Beta Weekender: Οι δασμοί έβαλαν τέλος στο ράλι

23 Μαΐου 2025

Η ΕΕ δεν σφίγγει το χαλινάρι στους τραπεζίτες… για να αντέξουν τον Τραμπ

23 Μαΐου 2025

Οι εισαγωγές των ΗΠΑ και της ΕΕ από την Κίνα βουλιάζουν

23 Μαΐου 2025
ναρκοπέδιο

Η κυβέρνηση οδηγεί σε ναρκοπέδιο ΜμΕ και ασφαλιστικές με την υποχρεωτική ασφάλιση

23 Μαΐου 2025
Το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρώπη θα μιλήσει μετά τις 18:00 για τους δασμούς Τραμπ

23 Μαΐου 2025

Νέος εκβιασμός Τραμπ σε ΕΕ με 50% δασμούς και στην Apple με 25%

23 Μαΐου 2025

Επιχειρηματικότητα και καινοτομία στο επίκεντρο του πρώτου ΟΠΑΠ Forward TALKS

23 Μαΐου 2025
A businessman stands at a border checkpoint at night, with flashing lights highlighting the significance of digital trade and evolving economic regulations in a global context.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για το β εξάμηνο του 2025

23 Μαΐου 2025

OB Streem: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος ο Θρασύβουλος Θ. Μακιός

23 Μαΐου 2025

MAD VMA 2025 από την ΔΕΗ: Ένα Kick-Off Party που… ηλέκτρισε την Αθήνα

23 Μαΐου 2025

Τελειώνει η διαρθρωτική υστέρηση της Ευρώπης;

23 Μαΐου 2025

Η Euroxx βλέπει άνοδο 15% για ΔΑΑ

23 Μαΐου 2025

Cashflex: Νέα θυγατρική της Printec στην Ελλάδα

23 Μαΐου 2025 - Ενημερώθηκε: 24 Μαΐου 2025

Alpha Bank: Πολλαπλές διακρίσεις στα PR Awards 2025

23 Μαΐου 2025

ΙΚΤΙΝΟΣ: Δυναμική παρουσία στις αγορές της ΝΑ Ασίας και της Μ. Ανατολής

23 Μαΐου 2025

Λιανεμπόριο: Στα 16,17 δισ. ευρώ ο τζίρος στο α’ τρίμηνο

23 Μαΐου 2025

Τα 17 εδάφη χωρίς πλήρη κυριαρχία στον σημερινό κόσμο

23 Μαΐου 2025

Το δολάριο σε τροχιά εβδομαδιαίων απωλειών άνω του 1%

23 Μαΐου 2025

Ο χρυσός ενισχύεται εν μέσω ανησυχιών για ΗΠΑ και Μέση Ανατολή

23 Μαΐου 2025
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Σάββατο, 24 Μαΐου, 2025
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική Crisis Zone

Ο Ευρωστρατός είναι… πραγματικότητα (το χρονικό της PESCO)

NewsRoomΑπόNewsRoom
14 Νοεμβρίου 2017 - Ενημερώθηκε: 16 Νοεμβρίου 2017
Στις Crisis Zone, The Wire, Αμυνα & Διπλωματία, Αναδυόμενες Κρίσεις
Χρόνος ανάγνωσης4 mins read
54 0
0
149
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Πραγματικότητα είναι πλέον ο Ευρωστρατός καθώς στις 13 Νοεμβρίου 2017 23 χώρες υπέγραψαν κοινή γνωστοποίηση σχετικά με τη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO) και την υπέβαλαν στην Ύπατη Εκπρόσωπο, Φεντερίκα Μογκερίνι και το Συμβούλιο, ολοκληρώνοντας τη δεύτερη φάση της διαδικασίας και ανοίγοντας πλέον το δρόμο για τη δημιουργία της δύναμης, του Ταμείου και της κοινής αρχιτεκτονικής.

Το καθοριστικό βήμα έγινε, το γερμανικό μοντέλο της πολυσυλλεκτικοτητας επικράτησε του γαλλικού, ενώ ακόμα μένει να διαμορφωθούν τα αρχηγεία και να ληφθούν οι επόμενες αποφάσεις. Αρχηγός της Μόνιμης Στρατιωτικής Επιτροπής παραμένει ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου, η δυνατότητα της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής ασφάλειας και της αμυντικής πολιτικής θεσπίστηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δυνατότητα διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ να συνεργαστούν στενότερα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Αυτό το μόνιμο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας θα παρέχει σε όσα κράτη μέλη επιθυμούν και είναι σε θέση, τη δυνατότητα να αναπτύξουν από κοινού ικανότητες άμυνας, να επενδύσουν σε κοινά σχέδια ή να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και συμβολή των ενόπλων δυνάμεών τους.

Σχετικάθέματα

Γάζα: Πυρά Ισραηλινών κατά διπλωματών από ΕΕ, Κίνα, Ρωσία και ΗΒ

21 Μαΐου 2025

Κομισιόν και Λονδίνο εκβιάζουν το Ισραήλ με… δασμούς για τη Γάζα

20 Μαΐου 2025

Κατ’ αρχήν έγκριση για το ReArmEU – Θα αντλήσει 150 δισ. από τις αγορές

20 Μαΐου 2025

Τα κράτη μέλη που υπέγραψαν την κοινή γνωστοποίηση είναι τα εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία. Άλλα κράτη μέλη μπορούν να συμμετάσχουν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η κοινή γνωστοποίηση αποτελεί το πρώτο επίσημο βήμα για τη δημιουργία της PESCO. Η κοινή γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα εξής:

  • τις αρχές της PESCO, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι η «PESCO είναι ένα φιλόδοξο, δεσμευτικό και χωρίς αποκλεισμούς ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας του εδάφους της ΕΕ και των πολιτών της»,
  • τον κατάλογο των «φιλόδοξων και πιο δεσμευτικών κοινών υποχρεώσεων», τις οποίες συμφώνησαν να αναλάβουν τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων «των τακτικά αυξανόμενων προϋπολογισμών για την άμυνα σε πραγματικούς όρους με σκοπό την επίτευξη συμφωνημένων στόχων»,
  • προτάσεις για τη διακυβέρνηση της PESCO, με ένα γενικό επίπεδο για τη διατήρηση της συνοχής και της φιλοδοξίας της PESCO, το οποίο θα συμπληρώνεται από ειδικές διαδικασίες διακυβέρνησης σε επίπεδο σχεδίων.
  • Κοινή γνωστοποίηση των κρατών μελών προς την Ύπατη Εκπρόσωπο και το Συμβούλιο σχετικά με την PESCO

Επόμενα βήματα

Το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να εκδώσει απόφαση για τη σύσταση της PESCO με ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί κατά την επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (11 Δεκεμβρίου).

Ένας πρώτος κατάλογος σχεδίων που θα αναληφθούν στο πλαίσιο της PESCO θα πρέπει να συμφωνηθεί από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη αμέσως μετά τη σύστασή της. Τα σχέδια αυτά θα μπορούσαν να αφορούν τομείς όπως η εκπαίδευση, η ανάπτυξη ικανοτήτων και η επιχειρησιακή ετοιμότητα στον τομέα της άμυνας.

 

Πως φτάσαμε στην PESCO

 

2017

19 Οκτωβρίου

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεχίζει τη συζήτηση για την PESCO

Κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 19ης Οκτωβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ συνεχίζουν τη συζήτηση για τη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO) στον τομέα της άμυνας. Τα κράτη μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην PESCO καλούνται να γνωστοποιήσουν τη σχετική τους πρόθεση στο Συμβούλιο και την Ύπατη Εκπρόσωπο, ώστε να μπορέσει να εγκαινιαστεί η συνεργασία αυτή μέχρι το τέλος του έτους.

Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά να επιτευχθεί συμφωνία στους κόλπους του Συμβουλίου μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την έναρξη της δοκιμής λειτουργίας της συντονισμένης ετήσιας επανεξέτασης στον τομέα της άμυνας (CARD), που στοχεύει στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στην ΕΕ.

  • Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 19-20/10/2017

22 Ιουνίου

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά να εγκαινιαστεί μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν ότι πρέπει να εγκαινιαστεί μια πολυσυμμετοχική και φιλόδοξη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO), προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα.

Εντός τριών μηνών, τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν κοινό κατάλογο κριτηρίων και υποχρεώσεων μαζί με έργα ανάπτυξης δυνατοτήτων, προκειμένου να αρχίσει η συνεργασία αυτή.

Κατά τη συνέντευξη τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Donald Tusk δηλώνει: «Πρόκειται για ιστορικό βήμα, διότι η συγκεκριμένη συνεργασία θα επιτρέψει στην ΕΕ να προχωρήσει προς τη βαθύτερη ολοκλήρωση στον τομέα της άμυνας. Στόχος μας είναι μια φιλόδοξη και πολυσυμμετοχική συνεργασία και γι’ αυτό καλούνται να συμμετάσχουν όλες οι χώρες της ΕΕ».

  • Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 22-23/6/2017
  • Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την ασφάλεια και την άμυνα, 22/6/2017

19 Ιουνίου

Το Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ

Οι υπουργοί Εξωτερικών συζητούν για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κα Rose Gottemoeller. Η συζήτηση βασίζεται σε κοινή έκθεση προόδου της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Το Συμβούλιο εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την έκθεση, εκφράζοντας ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την εφαρμογή της κοινής δέσμης προτάσεων και ζητώντας περαιτέρω βήματα προς την ίδια κατεύθυνση.

  • Συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ: Ικανοποίηση του Συμβουλίου για την πρόοδο της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ (δελτίο τύπου, 19/6/2017)

8 Ιουνίου

Το Συμβούλιο δημιουργεί τη Στρατιωτική Δυνατότητα Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων

Το Συμβούλιο εκδίδει την απόφαση για τη δημιουργία Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων (MPCC) στους κόλπους του στρατιωτικού επιτελείου της ΕΕ.

Η MPCC θα βελτιώσει τις δομές διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ. Θα αναλάβει τη διοίκηση μη εκτελεστικών στρατιωτικών αποστολών της ΕΕ (οι οποίες, επί του παρόντος, είναι οι στρατιωτικές εκπαιδευτικές αποστολές της ΕΕ στη Σομαλία, την Κεντρική Αφρική και το Μάλι).

Το προσωπικό που βρίσκεται στο θέατρο των επιχειρήσεων θα μπορεί έτσι να επικεντρώνεται στις συγκεκριμένες δραστηριότητες της αποστολής του, λαμβάνοντας καλύτερη υποστήριξη από τις Βρυξέλλες.

18 Μαΐου

Συνολική στρατηγική της ΕΕ: Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την ασφάλεια και την άμυνα

Το Συμβούλιο εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια και την άμυνα στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ. Στα συμπεράσματα λαμβάνεται υπόψη η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας και παρέχεται καθοδήγηση για τη συνέχιση των εργασιών.

Οι τομείς που καλύπτονται περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • βελτίωση των δομών διαχείρισης κρίσεων στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ, ιδίως όσον αφορά τη δημιουργία Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων
  • ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ με τις χώρες εταίρους
  • οικοδόμηση ικανοτήτων στους τομείς της ασφάλειας και της ανάπτυξης
  • ανάπτυξη μη στρατιωτικών δυνατοτήτων και βελτίωση της ανταπόκρισης της μη στρατιωτικής διαχείρισης κρίσεων
  • ενίσχυση της στρατιωτικής ταχείας αντίδρασης
  • εμβάθυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας
  • «Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας»: Το Συμβούλιο εγκρίνει συμπεράσματα (δελτίο τύπου, 18/5/2017)

Το Συμβούλιο συζητά για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Jens Stoltenberg

Οι υπουργοί Άμυνας εξετάζουν την πρόοδο της συνεργασίας, ιδίως όσον αφορά την κοινή δέσμη των 42 προτάσεων στους 7 τομείς που προσδιορίστηκαν στην κοινή δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε πολλούς τομείς, ιδίως όσον αφορά την καταπολέμηση των υβριδικών απειλών καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών, τις στρατηγικές επικοινωνίες και τη ναυτική συνεργασία.

  • Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, 18/5/2017

6 Μαρτίου

Το Συμβούλιο εξετάζει την επιτευχθείσα πρόοδο και συμφωνεί μέτρα για την καλύτερη υποστήριξη των στρατιωτικών αποστολών

Το Συμβούλιο εκδίδει συμπεράσματα όπου παρουσιάζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την εφαρμογή της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Το Συμβούλιο εγκρίνει επίσης έγγραφο βασικών εννοιών σχετικά με τις δυνατότητες επιχειρησιακής σχεδίασης και διεξαγωγής για αποστολές και επιχειρήσεις της ΚΠΑΑ. Ένα από τα μέτρα που προβλέπεται είναι η δημιουργία Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων (MPCC) για τη σχεδίαση και τη διεξαγωγή μη εκτελεστικών στρατιωτικών αποστολών.

  • Δελτίο τύπου 6/3/2017 – Ασφάλεια και άμυνα: Το Συμβούλιο εξετάζει την επιτευχθείσα πρόοδο και συμφωνεί να βελτιωθεί η υποστήριξη των στρατιωτικών αποστολών

2016

15 Δεκεμβρίου

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη να ενισχυθούν η ασφάλεια και η άμυνα της Ευρώπης

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την προσήλωσή του στη στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διάστημα 2015-2020. Συζητά για την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ για την εξωτερική ασφάλεια και την άμυνα και επικεντρώνεται στις 3 προτεραιότητες:

  • τη συνολική στρατηγική της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας
  • το σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή άμυνα
  • την εφαρμογή της κοινής δέσμης προτάσεων σε συνέχεια της κοινής δήλωσης ΕΕ-ΝΑΤΟ που υπογράφτηκε στη Βαρσοβία τον Ιούλιο του 2016
  • Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 15 Δεκεμβρίου 2016

6 Δεκεμβρίου

Κοινή δέσμη προτάσεων για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-ΝΑΤΟ

Το Συμβούλιο εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-ΝΑΤΟ, υιοθετώντας 40 προτάσεις σε 7 τομείς. Οι προτάσεις αυτές εγκρίνονται την ίδια ημέρα από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο.

  • Συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ: το Συμβούλιο εκδίδει συμπεράσματα για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης

30 Νοεμβρίου

Παρουσίαση του σχεδίου δράσης για την ευρωπαϊκή άμυνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στόχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και των λοιπών δράσεων είναι να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των δαπανών των κρατών μελών σε κοινές αμυντικές δυνατότητες, να ενισχύσουν την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών και να προαγάγουν μια ανταγωνιστική και καινοτόμο βιομηχανική βάση.

  • Σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή άμυνα
  • Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης στον τομέα της άμυνας: Προς ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή – δελτίο τύπου)
  • Σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή άμυνα – ενημερωτικό δελτίο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)

14 Νοεμβρίου

Σχέδιο εφαρμογής για την ασφάλεια και την άμυνα

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας συζητούν το σχέδιο εφαρμογής για την ασφάλεια και την άμυνα στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ. Καθορίζουν το επίπεδο φιλοδοξίας και χαράσσουν την πορεία για τη μελλοντική ανάπτυξη της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ.

 

8 Ιουλίου

 Υπογραφή κοινής δήλωσης ΕΕ-ΝΑΤΟ

Κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράφουν κοινή δήλωση για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Στόχος της δήλωσης είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ σε μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας από την Ανατολή και τον Νότο.

 

28 Ιουνίου

Παρουσίαση της συνολικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κατά τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Ύπατη Εκπρόσωπος, κα Federica Mogherini, παρουσιάζει τη συνολική στρατηγική της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος έλαβε εντολή να καταρτίσει τη νέα στρατηγική από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου του 2015. Στη στρατηγική αυτή, με τον τίτλο «Κοινό όραμα, κοινές δράσεις: Μια ισχυρότερη Ευρώπη», αποτυπώνονται οι συλλογικές απόψεις που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας και αναπτύσσεται ένα στρατηγικό όραμα για τον παγκόσμιο ρόλο της ΕΕ. Στους δύσκολους αυτούς καιρούς, τόσο για την Ευρώπη όσο και για ολόκληρο τον κόσμο, η στρατηγική τονίζει τα σημεία σύγκλισης και παρουσιάζει ένα σχέδιο για το μέλλον.

  • Συνολική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας
  • Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 28-29 Ιουνίου 2016

 

2013

20 Δεκεμβρίου

Καθορισμός δράσεων προτεραιότητας για την άμυνα

Για πρώτη φορά από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητά για θέματα άμυνας και προσδιορίζει δράσεις προτεραιότητας για στενότερη συνεργασία:

  • αύξηση της αποτελεσματικότητας, της προβολής και του αντικτύπου της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας
  • ενίσχυση της ανάπτυξης των δυνατοτήτων
  • ενδυνάμωση της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης
  • Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 20 Δεκεμβρίου 2013

2009

1 Δεκεμβρίου

Έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας: η ΚΠΑΑ διαδέχεται την ΕΠΑΑ

Η Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία υπογράφτηκε το 2007, τίθεται σε ισχύ, μετονομάζοντας την ΕΠΑΑ σε κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας (ΚΠΑΑ). Η συνθήκη προβλέπει επίσης τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης. Οι αντιπροσωπίες της Επιτροπής σε χώρες εκτός της ΕΕ μετατρέπονται σε αντιπροσωπίες της ΕΕ.

  • Κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας (ΚΠΑΑ) 

2004

12 Ιουλίου

Δημιουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας

Ιδρύεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας με αποστολή να βοηθήσει τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να βελτιώσουν τις ευρωπαϊκές αμυντικές δυνατότητες στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων και να υποστηρίξουν την ΕΠΑΑ.

  • Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας

2003

12 Δεκεμβρίου

Έγκριση της ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφάλειας

Η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών εγκρίνει την ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας. Στο έγγραφο αυτό, που στοχεύει σε μια ασφαλή Ευρώπη μέσα σε έναν καλύτερο κόσμο, προσδιορίζονται οι απειλές που αντιμετωπίζει η ΕΕ, καθορίζονται οι στρατηγικοί της στόχοι και αναλύονται οι πολιτικές συνέπειες για την Ευρώπη.

  • Ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας – Μια ασφαλής Ευρώπη σε έναν καλύτερο κόσμο

2002

16 Δεκεμβρίου

Υπογραφή των ρυθμίσεων «Βερολίνο +»

Υπογράφονται οι ρυθμίσεις «Βερολίνο +», που επιτρέπουν τη χρήση δομών, μηχανισμών και πόρων του ΝΑΤΟ για τη διεξαγωγή αποστολών στο πλαίσιο της ΕΠΑΑ.

  • Οι ρυθμίσεις «Βερολίνο +»

1999

3 Ιουνίου

Εγκαινίαση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (ΕΠΑΑ)

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κολωνίας, η ΕΕ των 15 αποφασίζει να ενισχύσει την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας.

  • Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 3-4 Ιουνίου 1999

1991

9 Δεκεμβρίου

Θεμελίωση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μάαστριχτ βάζει τα θεμέλια για μια πολιτική ένωση: θεσπίζει την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ) και δρομολογεί την κοινή αμυντική πολιτική, σχηματίζοντας έτσι τον δεύτερο πυλώνα της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Η πράξη υπογράφεται τον Φεβρουάριο του 1992 και τίθεται σε ισχύ τον Νοέμβριο του 1993.

  • Συνθήκη του Μάαστριχτ

Σχετικά

Tags: Ευρωπαϊκή ΈνωσηΕυρωστρατόςΦεντερίκα Μογκερίνι
Share60Tweet37Share10Send
NewsRoom

NewsRoom

ΣχετικάΆρθρα

Crisis Zone

Γάζα: Πυρά Ισραηλινών κατά διπλωματών από ΕΕ, Κίνα, Ρωσία και ΗΒ

21 Μαΐου 2025
Crisis Zone

Κομισιόν και Λονδίνο εκβιάζουν το Ισραήλ με… δασμούς για τη Γάζα

20 Μαΐου 2025
The Wire

Κατ’ αρχήν έγκριση για το ReArmEU – Θα αντλήσει 150 δισ. από τις αγορές

20 Μαΐου 2025
Επόμενο άρθρο
Τράπεζα της Ελλάδας

Οι τράπεζες επιστρέφουν πακτωλό χρημάτων στον ELA

Τα ύποπτα κίνητρα της ξαφνικής επίθεσης Μέι κατά Πούτιν

MostPopular

  • Underdog: Οι κατασκευαστές μεθοδεύουν φάμπρικα Δημοσίων έργων χωρίς μελέτες στην Αθήνα!

    89 shares
    Share 36 Tweet 22
  • Νέος εκβιασμός Τραμπ σε ΕΕ με 50% δασμούς και στην Apple με 25%

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Απαλλάχθηκε με βούλευμα ο Μαρινάκης για το Noor1 – Η υπόθεση

    2037 shares
    Share 815 Tweet 509
  • Η κυβέρνηση οδηγεί σε ναρκοπέδιο ΜμΕ και ασφαλιστικές με την υποχρεωτική ασφάλιση

    49 shares
    Share 20 Tweet 12
  • Μετά την εκτέλεση του “θαμνάκια”… βγαίνει ο Βλαστός από τη φυλακή

    970 shares
    Share 388 Tweet 243

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisis Monitor logo

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Καλωσήλθατε ξανα!

Εισέλθετε στον λογαριασμό σας

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Ανακτήστε τον κωδικό σας

Συμπληρώστε τις πληροφορίες για να ανακτήσετε τον κωδικό σας

Είσοδος

Add New Playlist

Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο και να προβάλλουμε (μη) εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

Για να συνεχίσετε να διαβάζετε δωρεάν το περιεχόμενο στο Crisismonitor.gr απενεργοποιήστε το πρόσθετό που εμποδίζει την προβολή διαφημίσεων.
Please disable the ad blocker in order to continue viewing free content on Crisismonitor.gr