Περιπλέκεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή η απαγωγή του παραιτηθέντος πρωθυπουργού του Λιβάνου από τη Σαουδική Αραβία, που φάνταζε έως τώρα θεωρία συνωμοσίας έχει πλέον επιβεβαιωθεί, μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμμάνουελ Μακρόν στο Ριάντ.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Χεζμπολά και του προέδρου του Λιβάνου, Αούν, ο Αλ Χαρίρι κρατείται, σε κατ οίκον περιορισμό στη Σαουδική Αραβία και πειθανγκάστηκε να παραιτηθεί. Το Ριάντ σε μια κίνηση κλιμάκωσης της έντασης ζήτησε από τους πολίτες του να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τη χώρα, κίνηση που κλιμακώνει την αντιπαράθεση και δημιουργεί αίσθηση επικείμενης σύρραξης.
Με τον Λίβανο να βρίσκεται σε πολιτική δίνη, ΗΠΑ και Γαλλία παρενέβησαν και εγγυήθηκαν την εδαφική του ακεραιότητα, όχι όμως την πολιτική του αυτονομία, η οποία διακυβεύεται και είναι το σημείο τριβής μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, καθώς προσπαθούν να ελέγξουν την περιοχή του Κόλπου.
Από την πλευρά της Γαλλίας, ο Εμμάνουελ Μακρόν στην αιφνίδια και αστραπιαία επίσκεψή του στο Ριάντ ζήτησε από τον διάδοχο του θρόνου, το δυνατόν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για τον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου, Αλ Χαρίρι, επιβεβαιώνοντας κατ αυτό τον τρόπο ότι κρατείται.
Η κατάσταση βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που ο πρόεδρος του Λιβάνου, Αούν, ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία να διευκρινίσει γιατί ο πρωθυπουργός, Αλ Χαρίρι, δεν έχει επιστρέψει στη χώρα μετά την παραίτησή του, από το προηγούμενο Σάββατο. Στο εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Λιβάνου δεν έχει κάνει δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού, θέλοντας να αποφύγει πτώση της κυβέρνησης και ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός μιας χώρας κρατείται από μια γειτονική χωρίς αιτιολογία.