if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Το ΔΝΤ εγκρίνει F-16, ζητά δράσεις για χρέος και πλειστηριασμούς

ΔΝΤ

ΔΝΤ

Νέο προφίλ, συναινετικό, χωρίς διάθεση για αντιπαράθεση και με χαμηλούς τόνους υιοθετεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέναντι στην Ελλάδα, το χρέος και την αξιολόγηση, επιβεβαιώνοντας το κλίμα και τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ και του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, τον προηγούμενο μήνα στην Ουάσιγκτον.

Σε συνέντευξη Τύπου του Ταμείου, σήμερα, έγινε σαφές ότι δεν υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα με την ελληνική κυβέρνηση που να αφορούν την εν εξελίξει αξιολόγηση. Ωστόσο το ΔΝΤ επέμεινε στο πολιτικό πινγκ-πονγκ καλώντας τους Ευρωπαίους να πράξουν τα δέοντα για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας τυ ελληνικού χρέους.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Ταμείου, ο εκπρόσωπος Γουίλιαμ Μάρει εξήγησε πως το χρέος είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών οπότε…

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

“ρωτήστε εκείνους”

Υπενθύμισε, ωστόσο, πως η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

“Το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΔΝΤ προϋποθέτει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αυτό δεν αλλάζει”

ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16, o εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, απάντησε πως το Ταμείο παρακολουθεί συνεχώς τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας και δεν βλέπει να υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Ξεκινήστε τους πλειστηριασμούς

Σε ερώτηση για τις καθυστερήσεις στη διεξαγωγή των πλειστηριασμών, ο Murray σημείωσε πως οι πλειστηριασμοί αποτελούν βασική μεταρρύθμιση που απαιτεί το ΔΝΤ και πως το Ταμείο ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στην διεξαγωγή τους το συντομότερο δυνατό. Οι πλειστηριασμοί είναι απαραίτητοι ούτως ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, τόνισε ο Murray.

Σημειώνεται ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε επί της Αρχής Συμφωνία Stand-By (Διακανονισμό Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητος) ύψους 1,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα στις 20 Ιουλίου. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μόνον αφού το Ταμείο λάβει συγκεκριμένες και αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και υπό τον όρο να παραμένει στη σωστή πορεία το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Ακόμα όμως, εκκρεμεί η δεύτερη απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία. Η συμφωνία θα λήξει στις 31 Αυγούστου του 2018, λίγο μετά τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Επίσης, έχει οριστεί για την 15η Φεβρουαρίου του 2018 η 1η (και μοναδική) αξιολόγηση αυτής της συμφωνίας και των “προαπαιτούμενων” που θέτει το Ταμείο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version