Η πιο κρίσιμη ίσως επίσκεψη της περιοδείας του Ντόναλντ Τραμπ στην Ασία ξεκίνησε σήμερα στη Νότια Κορέα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιμένει στην εμπρηστική ρητορική αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα και υποβρύχια έχουν λάβει θέσεις για να αντιμετωπίσουν τη Βόρεια Κορέα, κάλεσε ωστόσο την Πιονγιάνγκ να προσέλθει σε διάλογο.
Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Οσάν, κοντά στη Σεούλ, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που συνοδεύει τον Τραμπ. Τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο Τραμπ στην Ιαπωνία, πρώτο σταθμό της περιοδείας του. Αιτία, η εντατικοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Πιονγιάνγκ, η οποία προχώρησε τον Σεπτέμβριο στην έκτη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου – την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα – και σε πολλές δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, ορισμένοι από τους οποίους θα μπορούσαν δυνητικά να πλήξουν την αμερικανική επικράτεια.
Οι ΗΠΑ εγκατέστησαν τελικά το αντιαεροπορικό σύστημα THAAD στη Νότια Κορέα, μια κίνηση που έπληξε τις σχέσεις της Σεούλ με το Πεκίνο και η οποία πραγματοποιήθηκε σχεδόν πραξικοπηματικά με την εκμετάλλευση του κενού ηγεσία λόγω των εκλογών και της καθαίρεσης της προηγούμενης προέδρου.
Το κλίμα είναι επίσης τεταμένο εξαιτίας της φραστικής αντιπαράθεσης στην οποία έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα ο Αμερικανός πρόεδρος και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.
«Οι (βορειοκορεατικές) παράνομες δοκιμές πυρηνικών όπλων και οι σκανδαλώδεις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων (…) αποτελούν μια απειλή για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα», επανέλαβε ο Τραμπ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο οποίος από την πλευρά του επιβεβαίωσε την ανεπιφύλακτη υποστήριξή του στην αμερικανική προσέγγιση, με βάση την οποία «όλα» τα ενδεχόμενα είναι «πάνω στο τραπέζι».
«Ο καιρός της στρατηγικής υπομονής έχει παρέλθει», διεμήνυσε ακόμη ο Τραμπ, αναφερόμενος στο δόγμα του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Τραμπ εκθείασε τις σχέσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Ωστόσο η προσωπική του σχέση με τον Νοτιοκορεάτη ηγέτη Μουν Τζε-ιν είναι πολύ λιγότερο θερμή.
Ενώ είχε τακτικά επαφές με τον Άμπε στη διάρκεια των βορειοκορεατικών δοκιμών πυραύλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε με τον Μουν 24 ώρες και πλέον μετά τη δεύτερη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου της Πιονγιάνγκ, τον Ιούλιο. Οι αναλυτές αποδίδουν αυτή την απόσταση μεταξύ των δύο ηγετών στην προσέγγιση του κεντροαριστερού προέδρου της Νότιας Κορέας έναντι της Πιονγιάνγκ, καθώς ο Μουν θα προτιμούσε τον διάλογο.
Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον Τραμπ με εχθρικό τόνο, με την καθεστωτική εφημερίδα Rodong Sinmun, να υποδέχεται τον πρόεδρο των ΗΠΑ με την έκφραση «ο τρελόγερος του Λευκού Οίκου».