if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Κρίση στον Λίβανο, παραιτήθηκε από Σ. Αραβία ο πρωθυπουργός, φοβούμενος δολοφνία

Επί ξυρού ακμής βρίσκεται ο Λίβανος μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του πρωθυπουργού της χώρας, Σαάντ αλ-Χαρίρι, η οποία ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη δεκτή από τον πρόεδρο καθώς ο παραιτηθείς πραγματοποίησε τηλεοπτικό διάγγελμα από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, καταγγέλοντας σχέδιο δολοφονίας του.

Ο Σαάντ αλ-Χαρίρι μετέβη την Παρασκευή στη Σαουδική Αραβία, ενώ χθες αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε την παραίτησή του, επικαλούμενος κυρίως φόβους για τη ζωή του και επιτιθέμενος στη Χεζμπολάχ και το Ιράν.

«Ζούμε σε ένα κλίμα παρεμφερές με την ατμόσφαιρα που επικρατούσε πριν από την δολοφονία του μάρτυρα Ραφίκ αλ-Χαρίρι. Έχω αντιληφθεί το κρυφό σχέδιο κατά της ζωής μου»

είπε αναφερόμενος και τον πατέρα του, στη βιντεοσκοπημένη ανακοίνωση της παραίτησής του, που μεταδόθηκε από το Ριάντ.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Ο Σαάντ αλ-Χαρίρι άσκησε δριμεία κριτική εναντίον του Ιράν και του συμμάχου του στον Λίβανο, της οργάνωσης Χεζμπολάχ, για τον ρόλο τους στην χώρα του και σε άλλες αραβικές χώρες, από τη Σαουδική Αραβία, η οποία αντιμάχεται και τις δυο δυνάμεις και πιέζει για τη διεθνή απομόνωση της Τεχεράνης.

Ο Σααντεντίν Ραφίκ Χαρίρι είναι ο νεότερος γιος του Ραφίκ Χαρίρι, δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου και πρωθυπουργός του Λιβάνου από τις 18 Δεκεμβρίου 2016. Από το 2006 βρίσκεται στη λίστα με τα πλουσιότερα πρόσωπα στον κόσμο, που συντάσσεται από το περιοδικό Forbes.

Είναι υπέρμαχος του αφοπλισμού της Χεζμπολάχ, όπως και ο πατέρας του, και αντιτίθεται στην επιρροή της Συρίας στο Λίβανο.
Στις 30 Οκτωβρίου του 2007 κατηγόρησε τη Συρία ότι προσπαθούσε να δολοφονήσει τον ίδιο και τον πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα. Το Σεπτέμβριο του 2008, ο Χαρίρι κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι “εξάγει τρομοκρατία στον Λίβανο”.

Ο Χαρίρι επισκέφθηκε την Σαουδική Αραβία -πολιτικό εχθρό του Ιράν και της Χεζμπολάχ- δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, όπου είχε συνάντηση με τον πρίγκιπα-διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους

Το τηλεοπτικό δίκτυο al-Jadeed, που εδρεύει στη Βηρυτό, μετέδωσε ότι η ανακοίνωση της παραίτησής του βιντεοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραίτηση ανακοινώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την επίθεση με πύραυλο από την Υεμένη κατά της Σαουδικής Αραβίας και ενώ σχέδιο επίδειξης ισχύος του Μωάμεθ Μπιν Σαλμάν, διαδόχου του θρόνου.

Με την άρνησή του να αποδεχτεί άμεσα την παραίτηση, ο Λιβανέζος πρόεδρος φαίνεται να επιχειρεί να κερδίσει χρόνο για διαβουλεύσεις σχετικά με το πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα, ο λιβανέζικος στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν διαπίστωσε την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας στη χώρα.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι οι πληροφορίες που διαθέτει πέραν των συνεχιζόμενων συλλήψεων και ερευνών δεν αποκάλυψαν “την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας στη χώρα”.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version