if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη οι “αρχικοριοί” των Σκοπίων, η Ελλάδα “χαρίζει” πολιτική κυριαρχία στον Ζάεφ

Σε πυροκροτητή πολιτικών και δικαστικών εξελίξεων στην πΓΔΜ εξελίσσεται η Ελλάδα μετά τη σύλληψη, την Πέμπτη, από την ελληνική αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, δυο πρακτόρων της ασφάλειας των Σκοπίων, για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για δυο υποθέσεις, με επίκεντρο τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών.

Με τη σύλληψη δυο εκ των κεντρικών πρωταγωνιστών η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει στην ουσία στη νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ, του Ζόραν Ζάεφ, το χαρτί της πολιτικής κυριαρχίας, “δώρο” που αναμένεται να έχει ανταπόδοση σε άλλο επίπεδο.

Οι εξελίξεις συμπίπτουν με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της οποίας ετέθη και το ζήτημα της ένταξης της πΓΔΜ στο NATO, για την οποία απαιτείται άρση του veto που έχει θέσει η Ελλάδα από το 2008, προϋποθέτοντας την επίτευξη λύσης για το όνομα.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Γεωπολιτικά η Ελλάδα επωφελείται από την αποδυνάμωση του ακροδεξιού πρώην κυβερνώντος κόμματος του Νίκολα Γκρουέφσκι και από τον πολιτικό του θάνατο, καθώς οι εθνικιστικές του εξάρσεις είχαν οδηγήσει σε τέλμα τον διάλογο για την ονομασία.

Τώρα, αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες έκδοσής τους στη γειτονική χώρα και εν συνεχεία να απολογηθούν για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων, υπόθεση γνωστή με την κωδική ονομασία “Forttress” και για την καταστροφή του εξοπλισμού στη συνέχεια, υπόθεση “Target”.

Πρόκειται για τους δύο πρώην μυστικούς αστυνομικούς, Γκόραν Γκρόρεβσκι και Νίκολ Μποσκόσκι, που κατηγορούνται στην πΓΔΜ για συμμετοχή τους στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, για το οποίο κατηγορείται ως εγκέφαλος και ενορχηστρωτής ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι.

Το υπουργείο Εσωτερικών της πΓΔΜ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση από την Ελλάδα για τη σύλληψή τους, αλλά είναι σε ετοιμότητα για την υποβολή αιτήματος έκδοσης μόλις ενημερωθεί.

Οι δύο άνδρες πρώην αστυνομικοί στη μυστική υπηρεσία, UBK, κατηγορούνται από την ειδική Εισαγγελία (SJO), για τις υποθέσεις Fortress και Target, για τις οποίες οι δίκες έχουν συγχωνευθεί και η εξέτασή τους θα μπορούσε να αποδειχθεί καταλυτική.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version