if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Μολδαβία: Η πολιτική κρίση βυθίζει στο χάος τον στρατό

Επίδραση στο ηθικό, τον προσανατολισμό και εν τέλει τη λειτουργικότητα του στρατού της Μολδαβίας έχει η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει μετά την εκλογή φιλορώσου προέδρου και φιλοδυτικής κυβέρνησης.

Η κρίση πρόσφατα κλιμακώθηκε καθώς ο πρόεδρος Ιγκόρ Ντοντόν τέθηκε σε προσωρινή αργία από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μολδαβίας καθώς αρνείται να υπογράψει το διορισμό νέου υπουργού Άμυνας, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως άρνηση εκτέλεσης των καθηκόντων του.

Ο στρατός εν μέσω τεταμένου πολιτικού κλίματος, πλήρους και εκπεφρασμένης πολιτικής σύγκρουσης για την κατεύθυνση της χώρας και τις συμμαχίες της, βρίσκεται σε δίνη χωρίς πολιτικό προϊστάμενο και μένει άπρακτος μη συμμετέχοντας σε ασκήσεις και χωρίς δυνατότητα ανανέωσης του υλικού του.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Μετά την απόφαση προσωρινής αναστολής εκτέλεσης των καθηκόντων του προέδρου της Δημοκρατίας τα καθήκοντά του εκτελεί για το χρονικό διάστημα αυτό ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος προέρχεται από το κυβερνών κόμμα και ο οποίος αναμένεται να απεμπλέξει την κατάσταση υπογράφοντας τον διορισμό του υπουργού Άμυνας.

Ωστόσο, ο διχασμός προέδρου και πρωθυπουργού δημιουργεί μεγάλα προβλήματα λειτουργικότητας και εγκλωβίζει στρατό και χώρα σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο περιβάλλον. Με ανοιχτό το θέμα των ρώσικων δυνάμεων στην Υπερδνειστερία και την πρόταση των Ρώσων για βοήθεια στην επίλυση να εξαρτάται κυρίως από την επικράτηση του προέδρου έναντι του πρωθυπουργού, τη στιγμή που το NATO αναπτύσσεται διαρκώς στη Βαλτική, το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ενισχύεται.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version