Μισό βήμα πίσω κατάφερε να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, υπό την ασφυκτική πίεση της διεθνούς κοινότητας για να μην τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Με τη Γερμανία να διαμηνύει δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών ότι ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Ιράν θα σπρώξει την Ευρώπη σε εναγκαλισμό με τη Ρωσία στην περιοχή και τη Μόσχα να καταγγέλλει ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε παγκόσμιο κίνδυνο, ο σχεδιασμός των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας για να επαναφέρουν σε καθεστώς απομόνωσης το Ιράν παραπέμπεται στις καλένδες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην κυρώσει εκ νέου τη συμφωνία με το Ιράν, δεν αιτείται την ακύρωσή της και την επαναφορά των κυρώσεων προς τη Γερουσία, θέλοντας να δείξει ότι ο ίδιος τήρησε τα συμφωνηθέντα, προς το Κογκρέσο ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, χωρίς όμως η Ουάσινγκτον να αποχωρεί από αυτήν, όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.
«Πρόθεσή μας είναι να παραμείνουμε εντός της συμφωνίας όμως ο πρόεδρος δεν θα την πιστοποιήσει»,
δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
«Δεν ζητάμε από το Κογκρέσο να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε de facto με την αποχώρηση από τη συμφωνία»,
διευκρίνισε ο Ρεξ Τίλερσον