Συμφωνία επί της αρχής στην εξέλιξη και αναβάθμιση του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο διαπιστώθηκε και στο Eurogroup, παραμένουν ωστόσο ηχηρές διαφωνίες για τον τρόπο και τη λογοδοσία, μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας.
Από τις δηλώσεις των αξιωματούχων προκύπτει ότι η Γαλλία επιθυμεί μεν την αναβάθμιση του ESM σε EMF ζητά όμως ένταξη του στις δομές της ΕΕ και της Ευρωζώνης, με λογοδοσία και αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων, δηλαδή τη αναδιάρθρωσή του από διακυβερνητικό σε κοινοτικό όργανο.
Στην πραγματικότητα η αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων καθιστά τον ESM πιο δυσκίνητο, αλλά πιο δημοκρατικό, ενώ τα κλειδιά του περνάνε από τη Γερμανία στον εκάστοτε επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων.
Ο επίτροπος Μοσκοβισί, αφού ανέφερε ότι η Επιτροπή στηρίζει τη μετατροπή του ΕΜΣ σε ΕΝΤ, ωστόσο τον θέλει εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου και όχι διακυβερνητικό όργανο, προκειμένου να λογοδοτεί στην Ευρωβουλή και να λειτουργεί με διαφάνεια. Πρόσθεσε επίσης ότι η Κομισιόν έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε σχέση με την εποπτεία των οικονομιών των χωρών, τις οποίες δεν πρόκειται να απεμπολήσει ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το ρόλο του ΕΜΣ.
Ο Ντεϊσελμπλουμ κατέγραψε μια ευρεία συναίνεση να παίξει ο ΕΜΣ ένα ρόλο εγγυητή στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης και ειδικότερα για το ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο και για την εγγύηση των καταθέσεων.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε πολύ θετικό που όλοι ανέφεραν πως έχει γίνει καλή δουλειά, γιατί, όπως είπε, περάσαμε δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, ενώ τώρα ήρθε η στιγμή για την εμβάθυνση της ΟΝΕ και πρέπει να δούμε το ρόλο του ΕΜΣ. Ηδη ο ρόλος του έχει εξελιχθεί από δανειστή σε ελεγκτή προγραμμάτων, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας ασχολείται και με την ανάλυση του χρέους.