if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Καταλονία: Επικίνδυνο αίτημα Πουτζεμόν σε ΕΕ, μπορεί να κάψει λύση

Έκκληση για παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την εκτόνωση της κρίσης απευθύνει ο πρόεδρος της Καταλονίας, Καρλές Πουτζεμόν, κίνηση που αν και φαίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση, στην πραγματικότητα αποτελεί μια αναμενόμενη παγίδα στην οποία δεν θα πέσουν ούτε οι Ευρωπαίοι, αλλά ούτε και ο Ραχόι.

Μια τέτοια κίνηση θα είχε ως αποτέλεσμα την de facto ανατροπή του status quo και την αναβάθμιση της περιφερειακής κυβέρνησης στο επίπεδο της κεντρικής και μάλιστα με ευρωπαϊκή σφραγίδα, γεγονός που θα του προσέφερε ό, τι επιδιώκει χωρίς στην ουσία να χρειαστεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις. Κάτι τέτοιο όμως αποτελεί παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και συνιστά παρέμβαση της ΕΕ στα εσωτερικά κράτους-μέλους και ως εκ τούτου δεν είναι εφικτό.

Διαβάστε επίσης: Ισπανία-Καταλονία: Υπάρχει χρόνος μέχρι τη Δευτέρα

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η προσπάθεια του προέδρου της Καταλονίας να υπαγορεύσει όρους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό, υποσκάπτοντας παράλληλα την προσπάθεια της ΕΕ να βρεθεί συμβιβαστική λύση χωρίς να υπάρξουν Δημοκρατικές ακροβασίες και εμπρηστικές πολιτικές.

Ο Κάρλες Πουτζεμόν σε δηλώσεις του επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες για την προδιαγεγραμμένη ποτυχία της πρότασής του στη Μαδρίτη υποστηρίζοντας ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει κάνει αποδεκτές τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από την πλευρά της, η Μαδρίτη απέρριψε το αίτημα, καλώντας τον κ. Πουτζντεμόν «να επιστρέψει στη νομιμότητα» αν επιθυμεί να ακολουθήσουν συνομιλίες.

«Η στιγμή αυτή επιβάλει διαμεσολάβηση», δήλωσε ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης στο διάγγελμά του, επισημαίνοντας ότι «ο διάλογος και η συμφωνία είναι μέρος της πολιτικής μας κουλτούρας και του λαού μας».

Ο κ. Πουτζντεμόν δεν έκανε αναφορά σε μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας, ωστόσο κατηγόρησε τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε ότι «αγνοεί σκοπίμως» εκατομμύρια Καταλανούς.

«Ο βασιλιάς υιοθετεί το λόγο και τις πολιτικές της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι που έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για την Καταλονία και αγνοεί σκοπίμως εκατομμύρια Καταλανούς που δεν σκέφτονται όπως αυτοί»

συμπλήρωσε ο ίδιος.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild, ο κ. Πουτζντεμόν δήλωσε ότι

«αισθάνομαι ήδη πρόεδρος μιας ελεύθερης χώρας όπου εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν μια σημαντική απόφαση»,

αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε και πάλι την ισπανική κυβέρνηση και τις καταλανικές αρχές να αρχίσουν διάλογο.
«Είναι καιρός για συνομιλίες», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο άρχισε μια συζήτηση για την κατάσταση στην Καταλονία.

Η Κομισιόν προσπαθεί να αποφύγει απευθείας εμπλοκή γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα απ αυτά που θα έλυνε ενώ παράλληλα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να ασκήσει πολιτικές πιέσεις στην κατεύθυνση της έναρξης των συνομιλιών σε διμερές επίπεδο, εσωτερικά.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version