Η οικονομική ανάπτυξη του Κατάρ επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, στο χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται μόλις με 0,6% σε ετήσια βάση, έναντι 2,5% στο πρώτο τρίμηνο.
Η κάμψη αποδίδεται εν πολλοίς στην επίδραση των κυρώσεων που επέβαλαν στο μικρό Εμιράτο μια ομάδα χωρών υπό την καθοδήγηση της Σαουδικής Αραβίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση του για σχέσεις και χρηματοδότηση τρομοκρατών, στο πλαίσιο αντιπαράθεσης για τον διαρκώς εντεινόμενο ρόλο του Ιράν στην περιοχή.
Σε ετήσια βάση η παραγωγή στον τομέα των ορυχείων και λατομείων, η οποία περιλαμβάνει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, συρρικνώθηκε κατά 2,7%,
Τον Ιούνιο, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο Μπαχρέιν επέβαλαν κυρώσεις στο Κατάρ, αλλά αυτό έχει μόνο ελάχιστα ζημιώσει την οικονομία της χώρας. Ο υπουργός οικονομικών του Κατάρ δήλωσε ότι τα έσοδα από την εξαγωγή φυσικού αερίου της χώρας βοηθούν στην άμβλυνση του χτυπήματος από τον οικονομικό αποκλεισμό.
Το πρώτο τρίμηνο
Το πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία του Κατάρ αναπτύχθηκε ρυθμό 2,5% σε ετήσια βάση, μετά από ανάπτυξη 1,7% την προηγούμενη περίοδο, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό στις κατασκευές (15,7% από 14% το 4ο τρίμηνο του 2016) (10,1% από 6,8% το τέταρτο τρίμηνο).
Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε για το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, την επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών (1,4% από 5,6% το 4ο τρίμηνο), τις δραστηριότητες ακίνητης περιουσίας (5,8% από 8,8% το 4ο τρίμηνο) υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση (4,6% από 7,1% το τέταρτο τρίμηνο) · ενώ τα ορυχεία και λατομεία δεν παρουσίασαν αύξηση (-6,4% το 4ο τρίμηνο) και η παραγωγή υποχώρησε 1,4% (-0,4% το Q4).