Πρόταση νόμου για την τροποποίηση της φορολογικής νομοθεσίας ώστε να περιοριστούν φαινόμενα transfer pricing και φοροαποφυγής από μεγάλες πολυεθνικές και οι ιδιότυπες συμφωνίες μειωμένης ή και καθόλου φορολόγησης με κράτη-μελη, καταθέτη αύριο Τετάρτη η Κομισιόν.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου η Κομισιόν εισηγείται τον καθορισμό και καταβολή του ΦΠΑ στις διασυνοραικές αλλά ενδοκοινοτικές συναλλαγές από τη χώρα του αγοραστή και όχι από τη χώρα του πωλητή, κλείνοντας ένα παράθυρο στη νομοθεσία που επέτρεπε σε πολυεθνικές να επιλέγουν χώρα έδρας με βάση τα φορολογικά κριτήρια έτσι ώστε να γλιτώνουν δισεκατομμύρια σε φόρους, ενώ οι χώρες καταφεύγουν σε περιστολή δαπανών για το κοινωνικό κράτος προκειμένου να ανταπεξέλθουν.
Πρόσφατη έρευνα της Κομισιόν για τη φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή προσδιορίζει τους διαφυγόντες φόρους στην ΕΕ, ετησίως στα 70 δισ., καθιστώντας σαφές ότι η είσπραξη ακόμα και του 10-15% αυτού του ποσού από τον εξορθολογισμό του φορολογικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να βοηθήσει κράτη να αποφύγουν δραματικές περικοπές και αποτρέψει νέες κρίσεις χρέους.
Σύμφωνα με υφιστάμενα δεδομένα το Λουξεμβούργο και η Μάλτα έχουν τους χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, στα περισσότερα προϊόντα, ενώ το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία χρεώνουν τον χαμηλότερο ΦΠΑ σε ειδικές κατηγορίες προϊόντων, όπως η τεχνολογία.
Σύμφωνα με παράγοντες της Κομισιόν η ρύθμιση που προωθείται περιορίζει την ανάγκη για την επιβολή ενιαίου ΦΠΑ στην ΕΕ, επιτρέποντας στις εθνικές κυβερνήσεις να διαχειρίζονται ακόμα το συγκεκριμένο φόρο ως εργαλείο δημοσιονομικής πολιτικής.