Η ανάσχεση των μέτρων αντισυμβαικής νομισματικής πολιτικής είναι πιθανό να είναι κατάλληλη τους επόμενους μήνες, αν ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας και ο πληθωρισμός συνεχίσουν να αυξάνονται, δήλωσε ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας Μάρκ Κάρνει σε ομιλία του στο ΔΝΤ τη Δευτέρα. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες περιλαμβάνουν την αντίδραση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των χρηματοπιστωτικών αγορών στις εξελίξεις που σχετίζονται με τη διαδικασία Brexit.
Η Τράπεζα της Αγγλίας ψήφισε επτά προς δύο για να διατηρήσει το επιτόκιο της στερλίνας σε χαμηλά επίπεδα 0,25% στις 14 Σεπτεμβρίου 2017, όπως αναμενόταν, υποστηρίζοντας ότι οι η ιδιωτική ζήτηση ήταν πιο ήπια από ό, τι αναμενόταν. Η αύξηση των αμοιβών αν και ενισχύθηκε παρέμεινε μετριοπαθής. Επίσης, η επιτροπή ψήφισε ομόφωνα να διατηρήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης σε 435 δισεκατομμύρια λίρες και τις αγορές εταιρικών ομολόγων στα £ 10 δισεκατομμύρια.
Ωστόσο, οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής συμφώνησαν ότι, αν η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται και οι πληθωριστικές πιέσεις ενισχυθούν περαιτέρω, κάποια απόσυρση των νομισματικών κινήτρων είναι πιθανό να είναι κατάλληλη τους επόμενους μήνες, προκειμένου να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο.
Εν τέλει, τα αποτελέσματα του Brexit αναμένεται να οξύνουν την καμπύλη Phillips και να είναι πληθωριστικά. Επί του παρόντος, το κύριο ερώτημα αφορά το βαθμό στον οποίο η προσαρμογή αυτή έχει προωθηθεί.
Οι τελευταίοι δείκτες είναι σύμφωνοι με τη ζήτηση του Ηνωμένου Βασιλείου που αυξάνεται λίγο περισσότερο από τη μείωση του ρυθμού αύξησης της δυνητικής προσφοράς και τη συνεχιζόμενη διάβρωση του σημερινού περιορισμένου βαθμού πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας. Αντίθετα, οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η εναπομείνασα πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην οικονομία απορροφάται λίγο ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν και ότι ο πληθωρισμός παραμένει πιθανό να υπερβεί το στόχο του 2% τα επόμενα τρία χρόνια.
Η λειτουργία αντίδρασης της MPC είναι σαφής. Η συνεχιζόμενη διάβρωση της χαλάρωσης μειώνει το αντιστάθμισμα που απαιτείται από την MPC για την εξισορρόπηση και, σε όλα τα άλλα, μειώνει την ανοχή της MPC στον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο.
Όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην επιτροπή, εάν η οικονομία συνεχίσει να ακολουθεί μια πορεία που συνάδει με την προοπτική μιας συνεχούς διάβρωσης της χαλάρωσης και μιας σταδιακής αύξησης της υποκείμενης πληθωριστικής πίεσης τότε, με την περαιτέρω μείωση του συμβιβασμού, αυτό θα σήμαινε η απόσυρση των νομισματικών κινήτρων είναι πιθανό να είναι κατάλληλη τους προσεχείς μήνες, προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμος στόχος για τον πληθωρισμό.
Η υπόθεση για περιορισμένη νομισματική σύσφιξη ενισχύεται από την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων της παγκόσμιας ισορροπίας, γεγονός που σημαίνει ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να κινηθεί για να παραμείνει σταθερή.
Οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση του επιτοκίου αναμένεται να είναι σταδιακή και σε περιορισμένο βαθμό και να συμβαδίζει με τη νομισματική πολιτική που συνεχίζει να παρέχει ουσιαστική στήριξη στην οικονομία.
Παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες περιλαμβάνουν την ανταπόκριση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των χρηματοπιστωτικών αγορών στις εξελίξεις που σχετίζονται με τη διαδικασία απόσυρσης της ΕΕ. Η MPC θα ανταποκριθεί στις εξελίξεις αυτές καθώς αυτές εμφανίζονται στο βαθμό που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.