if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυβερνοασφάλειας προωθεί η Κομισιόν

Ειδικό ταμείο στήριξης χωρών που πλήττονται από κυβερνοεπιθέσεις συστήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της ειδικής υπηρεσίας ασφαλείας, στον απόηχο των τελευταίων επιθέσεων που “γονάτισαν” το βρετανικό σύστημα υγείας και τις υποδομές σε πολλές χώρες. Στόχος του Ταμείου θα είναι η παροχή οικονομικής ενίσχυσης σε χώρες που δεν διαθέτουν πόρους για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών αμυνών τους.

Μόνο η επίθεση με το ransomware, όπως ο φετινός ιός WannaCry που έθεσε εκτός λειτουργίας πάνω από 200.000 υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, ήταν αρκετό για να αποδείξει ότι η έλλειψη αμυνών μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση ακόμα και ολόκληρες χώρες.

Το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε την Τετάρτη ένα κοινό σχέδιο συντονισμού της αντίδρασης σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας επίθεσης και ενός ταμείου για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης στον κυβερνοχώρο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

“Οι πρωτοβουλίες μας ενισχύουν τη συνεργασία και τον συντονισμό, έτσι ώστε η Ευρώπη να τις αντιμετωπίσει μαζί”, ανέφερε σε δήλωσή του η Andrus Ansip, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την ψηφιακή ενιαία αγορά.

Ο ανανεωμένος οργανισμός ασφάλειας στον κυβερνοχώρο θα ασχολείται με τις ετήσιες πανευρωπαϊκές ασκήσεις και θα συμβάλλει στη βελτίωση των δυνατοτήτων και της εμπειρογνωμοσύνης της ΕΕ και των εθνικών δημόσιων αρχών.

Η Επιτροπή πρότεινε επίσης ένα Κέντρο Έρευνας και Τεχνογνωσίας στον τομέα της Ασφάλειας στον Τομέα της CyberSecurity για να συγκεντρώσει εμπειρογνωμοσύνη και να υποστηρίξει νέες τεχνολογίες, όπως η αξιολόγηση των μεθόδων κρυπτογράφησης.

Η πρόταση περιλαμβάνει ένα πλαίσιο πιστοποίησης της ΕΕ για την αξιολόγηση του επιπέδου ασφάλειας των προϊόντων και υπηρεσιών στον κυβερνοχώρο.

Σε άλλη έκθεση η Επιτροπή προωθεί έναν κανονισμό που απαγορεύει τα αδικαιολόγητα μέτρα εντοπισμού δεδομένων στην ΕΕ, καθώς επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι το μπλοκ μπορεί να επωφεληθεί από νέες τεχνολογίες με βάση δεδομένα.

Βάσει του προτεινόμενου νόμου, οι εθνικές κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να απαιτούν από τις εταιρείες να αποθηκεύουν δεδομένα εντός των συνόρων τους εκτός από λόγους δικαιολογημένης δημόσιας ασφάλειας.

Ωστόσο, οι αρχές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε άλλο κράτος μέλος, π.χ. φορολογικά στοιχεία.

Η Επιτροπή επιθυμεί επίσης να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να αλλάζουν προμηθευτές υπολογιστικού νέφους, αποφεύγοντας τις πρακτικές κλειδώματος των πωλητών. Θα συνεργαστεί με τη βιομηχανία για να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τις συνθήκες φορητότητας στις συμβάσεις παρόχων σύννεφων.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version