Υπόκωφα μηνύματα και διατυπώσεις που μπορεί και να υπερβαίνουν τα όρια της παρέμβασης στα εσωτερικά τρίτης χώρας είχε η αναφορά στην Τουρκία του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της ετήσιας ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο για την Κατάσταση της Ένωσης.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν αφού πέταξε το μπαλάκι στην Άγκυρα για το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ο Ταγίπ Ερντογάν κατά των πολιτικών του αντιπάλων, των Κούρδων και των πολιτικά αντίθετων δημοσιογράφων, ζήτησε από την Άγκυρα την απελευθέρωσή τους.
Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ απάντησε στους χαρακτηρισμούς “φασίστες” και “ναζιστές” που χρησιμοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι υψηλόβαθμοι παράγοντες της τουρκικής πολιτικής ζωής για τους ηγέτες της ΕΕ και της Γερμανίας, Παράλληλα δήλωσε πως δεν νοείται ένα κράτος να αποκαλεί την ΕΕ “φασίστες” και “ναζιστές” και να θέλει να γίνει μέλος της, διερωτώμενος μάλιστα αν υπάρχει προμελετημένο σχέδιο, να τορπιλίζονται από επιτήδειους οι συνομιλίες με την ΕΕ, προσβάλλοντας και λοιδορώντας και έπειτα να κατηγορείται η ΕΕ για μη πρόοδο της ένταξης της Τουρκίας.
«Η Τουρκία για κάποιο καιρό μετακινείται με τεράστια βήματα μακριά από την ΕΕ, οι δημοσιογράφοι ανήκουν στα Μέσα τους και όχι στη φυλακή, επιτέλους κάνω έκκληση στη Τουρκία να ελευθερώσει τους δημοσιογράφους τους δικούς μας και όλους τους άλλους»
είπε ο πρόεδρος Γιούνκερ. Συνεχίζοντας όμως προέβη σε μια δήλωση η οποία αποτελεί μήνυμα προς συγκεκριμένους παραλήπτες λέγοντας ότι:
Η χείρα της ΕΕ είναι απλωμένη στον Τούρκο πολίτη και σε όποιον Τούρκο θέλει να συνεργαστεί μαζί μας και μοιράζεται τις ίδιες αξίες.
Αυτή η τοποθέτηση αν και σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται αθώα, σε μια πιο προσεκτική εξέταση προκύπτει, σχεδόν αβίαστα, ότι η ΕΕ αναζητά πόλους μέσα στην Τουρκία.
Η ομιλία του Προέδρου Γιούνκερ για τη κατάσταση της Ένωσης γίνεται μια φορά το χρόνο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Κύρια θέματα της φετινής είναι το εμπόριο της ΕΕ, η μετανάστευση, το σκάνδαλο των αυτοκινητοβιομηχανιών, η κλιματική αλλαγή και η προστασία των δεδομένων των πολιτών στο διαδίκτυο.