Στα όρια που θέτει η Κίνα περιορίζεται η αμερικανική προκλητικότητα στην κορεατική χερσόνησο, σε επίπεδο ρητορικής, ενώ στρατηγικά οι ΗΠΑ δοκιμάζουν τα όρια της κινεζικής ανοχής εγκαθιστώντας τέσσερις ακόμα εκτοξευτές του συστήματος THAAD στη Νότια Κορέα. Την ίδια στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να κατεβάζει τους τόνους μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Ζινπίνγκ, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο συνεχίζεται η προσπάθεια πρόκλησης “οικονομικής ασφυξίας” στην Πιονγιάνγκ.
Αν και οι ΗΠΑ ενισχύουν τις αμυντικές προετοιμασίες και με την ανάπτυξη του αντιαεροπορικού συστήματος THAAD στη Νότια Κορέα και τον εξοπλισμό της Ιαπωνίας, ο Ντόναλντ Τραμπ κατεβάζει τους τόνους εγκαταλείποντας την εμπρηστική ρητορική και τις πολεμικές ιαχές και παραχωρώντας στη διπλωματία τον πρώτο ρόλο, αν και στο παρελθόν δήλωνε πεπεισμένος για την αποτυχία της.
Η στρατιωτική δράση ενάντια στην Πιονγιάνγκ δεν είναι πρώτη μας επιλογή αλλά θα δούμε τι θα γίνει, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πάντως ότι
«δεν θα ανεχθούμε ό,τι συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι είχε μια ειλικρινή και έντονη συζήτηση επί του θέματος με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.
«Ο πρόεδρος Σι θέλει να κάνει κάτι. Θα δούμε αν μπορεί να το κάνει»,
επεσήμανε και πρόσθεσε:
«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Σι συμφωνεί μαζί μου 100%».
Η τελευταία τοποθέτηση ωστόσο είναι προφανές ότι δεν ανταποκρίνεται στη διπλωματική προσέγγιση της Κίνας και τις ενδείξεις που προσφέρει το Πεκίνο στους συνομιλητές του, ωστόσο οι ρητορικές εξάρσεις του Ντόναλντ Τραμπ έχουν αρχίσει πλέον να ενσωματώνονται στη διπλωματική καθημερινότητα.
Σε διπλωματικό επίπεδο οι ΗΠΑ εφαρμόζουν κυκλωτική πολιτική επιχειρώντας να δημιουργήσουν αίσθημα εν δυνάμει ασφυξίας στην Πιονγιάνγκ προωθώντας πολλά διαφορετικά σχέδια επέκτασης των κυρώσεων έμμεσα ή άμεσα στο πλαίσιο της επίτευξης πλήρους εφαρμογής τους, στη βάση του τελευταίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί τις χώρες σε ταχεία και πλήρη συμμόρφωση προς τα προηγούμενα.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ επεξεργάζονται την -εν ανάγκη και μονομερώς- επιβολή κυρώσεων σε χώρες που συναλλάσσονται με τη Βόρεια Κορέα, χωρίς ωστόσο να έχουν αποκαλυφθεί συγκεκριμένα στοιχεία για το είδος των συναλλαγών και αν αφορά μόνο αυτές που καθορίζονται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν, η αμερικανική πρόταση κυρώσεων θα ενεργοποιηθεί -μονομερώς- σε περίπτωση που τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιβάλουν σκληρότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας των πυρηνικών δοκιμών της.
«Έχω έτοιμο ένα εκτελεστικό διάταγμα. Είναι έτοιμο να πάει στον πρόεδρο. Θα μου δίνει εξουσιοδότηση να σταματάω τις εμπορικές συναλλαγές και να επιβάλω κυρώσεις σε οποιονδήποτε κάνει εμπορικές συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα. Ο πρόεδρος θα το εξετάσει όταν έρθει η ώρα, αφού δώσει στον ΟΗΕ χρόνο για να αναλάβει δράση»
, δήλωσε ο Μνούτσιν σε δημοσιογράφους στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε στην Ουάσιγκτον από τη Βόρεια Ντακότα.
Παράλληλα οι ΗΠΑ προωθούν και σχέδιο για την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με προσχέδιο ψηφίσματος που διανεμήθηκε στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με το Reuters, το προσχέδιο περιλαμβάνει επίσης -μεταξύ άλλων- δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ-Ουν.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση ενάντια στην Πιονγιάνγκ δεν είναι πρώτη επιλογή, σημειώνοντας πάντως ότι «δεν θα ανεχθούμε ό,τι συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι είχε μια ειλικρινή και έντονη συζήτηση επί του θέματος με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.