Η προοπτική αναθεώρησης -και ενδεχόμενου περιορισμού- του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που έθεσε ο Μάριο Ντράγκι δηλώνοντας ότι η πορεία του QE μετά το 2017 θα αποφασιστεί τον Οκτώβριο, αποτέλεσε το έναυσμα για ράλι του ευρώ, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ διατήρησε απαράλλαχτη τη ρητορική και την πολιτική της στη σημερινή σύνοδο.
Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα σημείωσε σημαντικά κέρδη έναντι του δολαρίου, παρά την ανησυχία που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η ανατίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος στο μέτωπο του πληθωρισμού.
Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,2015 δολάρια από το επίπεδο των 1,1917 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.
Εξαιτίας της ανόδου του ευρώ η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Αντιθέτως ανέβασε προς τα πάνω τον πήχη για τον στόχο της ανάπτυξης, «επιστρέφοντας» στα επίπεδα του 2007.
Στο ερώτημα πώς θα συνεχίσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετά το 2018, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απεκάλυψε ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα.
Για το θέμα της ανατίμησης του ευρώ, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι οι «μεγάλες διακυμάνσεις του ευρώ αποτελούν πηγή ανησυχίας με αποτέλεσμα να απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση. Και τούτο διότι οι εξελίξεις στο συνάλλαγμα μπορούν να επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα τη σταθερότητα των τιμών».
Ο ίδιος απέφυγε να προσδιορίσει ποιο θα ήταν το επιθυμητό επίπεδο ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου. Ωστόσο, όπως ανέφερε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, οι προβλέψεις της ΕΚΤ στηρίζονταν στην παραδοχή ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα κυμανθεί στο 1,17 φέτος και στο 1,18 το 2018..
Η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο αναχρηματοδότησης σε ποσοστό 0% στις 7 Σεπτεμβρίου και επιβεβαίωσε ότι οι καθαρές αγορές ενεργητικού προορίζονται να τρέξουν με το σημερινό μηνιαίο ρυθμό 60 δισ. Ευρώ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2017, αναφέροντας ότι υπάρχει ακόμα ανάγκη νομισματικής στήριξης για τη στήριξη του πληθωρισμού. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι οι συζητήσεις σχετικά με τη μείωση του QE θα αρχίσουν πιθανότατα αυτό το φθινόπωρο, παρά το γεγονός ότι το ευρώ αποτελεί πηγή αβεβαιότητας για τον πληθωρισμό.
Αποσπάσματα από την εισαγωγική δήλωση στη συνέντευξη Τύπου του Mario Draghi:
Ενώ η συνεχιζόμενη οικονομική διεύρυνση παρέχει εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα οδηγηθεί σταδιακά σε επίπεδα σύμφωνα με τον στόχο μας για τον πληθωρισμό, δεν έχει ακόμη μεταφραστεί επαρκώς σε ισχυρότερη πληθωριστική δυναμική. Τα μέτρα του υποκείμενου πληθωρισμού σημειώθηκαν ελαφρώς κατά τους τελευταίους μήνες, αλλά συνολικά παραμένουν σε υποτονικά επίπεδα. Ως εκ τούτου, εξακολουθεί να απαιτείται ένας πολύ σημαντικός βαθμός νομισματικής στέγασης για τις βασικές πιέσεις του πληθωρισμού για τη σταδιακή ανάπτυξη και στήριξη των πρωτογενών εξελίξεων του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα. Εάν οι προοπτικές καθίστανται λιγότερο ευνοϊκές ή αν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι ασυμβίβαστες με την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού, είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων όσον αφορά το μέγεθος ή / και τη διάρκεια. Αυτό το φθινόπωρο θα αποφασίσουμε τη βαθμονόμηση των μέσων πολιτικής μας πέρα
από το τέλος του έτους, λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη πορεία του πληθωρισμού και τις οικονομικές συνθήκες που είναι απαραίτητες για τη σταθερή απόδοση των ρυθμών πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω, αλλά κοντά στα 2 %. Η αξιολόγηση αυτή αντικατοπτρίζεται ευρέως στις μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου 2017 για τη ζώνη του ευρώ. Οι προβλέψεις αυτές προβλέπουν αύξηση του ετήσιου πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,2% το 2017, κατά 1,8% το 2018 και κατά 1,7% το 2019. Σε σύγκριση με τις μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος του Ιουνίου 2017, οι προοπτικές αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν για το 2017, πρόσφατη ισχυρότερη δυναμική ανάπτυξης και είναι γενικά αμετάβλητη στη συνέχεια.
Οι κίνδυνοι γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ παραμένουν σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Από τη μια πλευρά, η σημερινή θετική κυκλική δυναμική αυξάνει τις πιθανότητες μιας ισχυρότερης από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά, εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι μείωσης, κυρίως σε σχέση με τους παγκόσμιους παράγοντες και τις εξελίξεις στις αγορές συναλλάγματος.
Ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ της ζώνης του ευρώ ήταν 1,5% τον Αύγουστο. Όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, με βάση τις τρέχουσες τιμές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο, οι ετήσιοι ρυθμοί του γενικού πληθωρισμού πιθανόν να μειωθούν προσωρινά προς τα τέλη του έτους, αντανακλώντας κυρίως τις επιδράσεις βάσης στις τιμές της ενέργειας. Ταυτόχρονα, τα μέτρα του υποκείμενου πληθωρισμού σημειώθηκαν μέτρια στους τελευταίους μήνες, αλλά δεν έχουν δείξει ακόμη πειστικές ενδείξεις διαρκούς ανοδικής τάσης. Οι πιέσεις του εγχώριου κόστους, ιδίως από τις αγορές εργασίας, παραμένουν υποτονικές. Ο υποκείμενος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά μεσοπρόθεσμα, με τη στήριξη των μέτρων νομισματικής πολιτικής, της συνεχιζόμενης οικονομικής επέκτασης, της αντίστοιχης σταδιακής απορρόφησης της οικονομικής χαλάρωσης και των αυξανόμενων μισθών.
Η αξιολόγηση αυτή αντικατοπτρίζεται ευρέως στις μακροοικονομικές προβολές εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ για τη ζώνη του ευρώ του Σεπτεμβρίου 2017, οι οποίες προβλέπουν ετήσιο πληθωρισμό βάσει του ΕνΔΤΚ σε 1,5% το 2017, 1,2% το 2018 και 1,5% το 2019. Σε σύγκριση με τις μακροοικονομικές προβολές εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος του Ιουνίου 2017, οι προοπτικές για τον ονομαστικό πληθωρισμό βάσει του ΕνΔΤΚ αναθεωρήθηκαν ελαφρά, αντανακλώντας κυρίως την πρόσφατη εκτίμηση της ισοτιμίας του ευρώ.