Πολιτικός κόλαφος για την Ουγγαρία και θρίαμβος για την Ελλάδα και την Ιταλία ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην προσφυγή της για την αναίρεση της ντιρεκτίβας της Συνόδου Κορυφής για τις ποσοστώσεις των χωρών στην υποδοχή μεταναστών, στο πλαίσιο της διαχείρισης της κρίσης.
Σύμφωνα με την απόφαση απορρίπτεται η προσφυγή της Ουγγρικής κυβέρνησης και διατηρείται το υποχρεωτικό σύστημα προσοτώσεων ανά χώρα στην υποδοχή μεταναστών.
Η Ουγγαρία τώρα βρίσκεται υπόλογη στην ΕΕ και αναμένεται να αντιμετωπίσει διοικητικές κυρώσεις, που μπορούν να φτάσουν ακόμα και στην αναστολή χρηματοδοτήσεων, καθώς δεν έχει υποδεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα από την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης οδηγίας προ διετίας.
Η Ουγγαρία μαζί με τη Σλοβακία, την Τσεχία και τη Ρουμανία καταψήφισαν στο σύστημα των ποσοστώσσεων, το οποίο ωστόσο πέρασε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία, σύστημα που χρησιμοποιείται, καθ υπέρβαση του veto, σε ζητήματα που δεν επηρεάζουν την εθνική κυριαρχία.
Εν συνεχεία η ΕΕ ζήτησε από την Ουγγαρία να υποδεχθεί 1294 πρόσφυγες αλλά έως σήμερα δεν έχει αποδεχθεί κανέναν, όπως και η Πολωνία, η οποία δεν είχε καταψηφίσει τη σχετική οδηγία. Η Σλοβακία έχει υποδεχθεί 12 πρόσφυγες ενώ βάσει το συστήματος ήταν υποχρεωμένη να δεχθεί 802.
Η Ουγγαρία έχει αποδεχθεί 444 πρόσφυγες φέτος αλλά όχι μέσω του συστήματος αλληλεγγύης, κίνηση που στόχο έχει να απαξιώσει τη σχετική οδηγία. Ουγγαρία και Σλοβακία δεν υποδέχθηκαν μετανάστες προφασιζόμενες ότι υπάρχουν τεχνικά λάθη και ότι οι ποσοστώσεις δεν είναι η κατάλληλη απάντηση στην προσφυγική κρίση.
Στην απόφαση αναφέρεται ρητά ότι η διαδικασία των ποσοστώσεων “επιτρέπει σε Ελλάδα και Ιταλία να διαχειριστούν τον αντίκτυπο της κρίσης του 2015 και είναι αναλογική”. Παράλληλα απορρίπτει το επιχείρημα της Ουγγαρία για την ανάγκη ομοφωνίας στην ψήφισή του.
Εκρηκτική ήταν η αντίδραση του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών στην ανακοίνωση της απόφασης ο οποίος τη χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, “ανεύθυνη” ανακοινώνοντας ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα για να την αντικρούσει, δηλώνοντας ότι “ο πόλεμος τώρα αρχίζει”.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η ΕΕ και το διευθυντήριοτ ων Βρυξελλών βρίσκονται σε διαρκή ανοιχτή αντιπαράθεση με την ακροδεξιά κυβέρνηση του Βίτορ Ορμπάν, τον οποίο εγκαλούν, όπως και την Πολωνία, για ενέργειες που αντίκεινται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και προσπάθεια υποβάθμισης του επιπέδου της Δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου.