if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Brexit: Δεν τα βρίσκουν στα προκαταρκτικά, καθυστερεί η επόμενη ημέρα

Ο Μισέλ Μπαρνιέ

Ο Μισέλ Μπαρνιέ

Οι προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit απέτυχαν να παράξουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ώστε να ενεργοποιήσουν τις επί της ουσίας συζητήσεις που είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ. Πιο αισιόδοξος ήταν ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είχαν «κάνει συγκεκριμένη πρόοδο» και υπήρξε «υψηλός βαθμός σύγκλισης» στα μελλοντικά σύνορα με την Ιρλανδία.

Ακόμα όμως και οι διαφορετικές διατυπώσεις επί συγκεκριμένου ζητήματος είναι μια ακόμη ένδειξη των διαφορετικών προσεγγίσεων και της απόστασης που χωρίζει τις δυο πλευρές, γεγονός που καθιστά σαφές ότι το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων είναι προδιαγεγραμμένο να εκτροχιαστεί.

Η Βρετανία θα «αμφισβητήσει» το πόσο πρέπει να πληρώσει στην ΕΕ για το διαζύγιο, ξεκαθάρισε ο Ντέιβις. Ωστόσο, το Λονδίνο μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να πληρώσει περισσότερα από το ελάχιστο δεδομένης της επιθυμίας του για μια μελλοντική εταιρική σχέση με το μπλοκ, υποστήριξε, θέλοντας να επιδείξει πολιτική βούληση και επιμένοντας στην προσπάθεια διαχωρισμού της τελωνειακής ένωσης από την ελεύθερη διακίνηση και τα δικαιώματα Ευρωπαίων στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ η ΕΕ δεν αποδέχεται αυτή την προσέγγιση.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

“Είμαστε μια χώρα που εκπληρώνει τις διεθνείς της υποχρεώσεις και θα συνεχίσει να το πράττει, αλλά αυτές οι υποχρεώσεις πρέπει να διευκρινιστούν και πρέπει να είναι πραγματικές”, δήλωσε ο Davis σε συνέντευξη Τύπου. “Δεν πρέπει απαραίτητα να είναι νόμιμες. Αναγνωρίζουμε επίσης τις ηθικές υποχρεώσεις μερικές φορές. “

Η ΕΕ δήλωσε ότι οι συνομιλίες σχετικά με τη μελλοντική σχέση μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αφού οι υπόλοιπες 27 κυβερνήσεις της ΕΕ είναι ικανοποιημένες ότι έχει σημειωθεί “ικανοποιητική πρόοδος” όσον αφορά την αποχώρηση της Βρετανίας. Πρόκειται να εγκαταλείψει την ένωσή του, να διαπραγματευτεί ή να μην ασχοληθεί, στα τέλη Μαρτίου 2019.

Αυτό δίνει στις δύο πλευρές λιγότερα από δύο χρόνια για να καταλήξουν σε συμφωνία και να την επικυρώσουν. Η εναλλακτική λύση είναι ένα σενάριο στο οποίο η Βρετανία καταρρέει από την ΕΕ με ελάχιστη νομική σαφήνεια για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που πλήττονται.

Ο Μπάρνιε δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες στις Βρυξέλλες ότι οι δύο πλευρές κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ορισμένες τεχνικές διευκρινίσεις και αναγνώρισαν ότι οι συζητήσεις για τα σύνορα της Ιρλανδίας ήταν «καρποφόρες», αλλά δεν έχει σημειωθεί αποφασιστική πρόοδος στα κύρια θέματα.

“Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος, αρκετή για να μπορέσω να συστήσω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συμμετάσχει σε συζητήσεις για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ”.

Ο Μπάρνιε κατηγόρησε το Λονδίνο για την απαίτηση “των ανέφικτων” σε έγγραφα θέσεων που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του λόγου για τους κανόνες της ΕΕ για την ενιαία αγορά, ακόμη και όταν αυτό είναι έξω από την ένωση.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version