Στην ανατροπή του πολιτικού status quo στην πΓΔΜ μέσω των δημοτικών εκλογών επενδύει η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, θέλοντας να έχει ελπίδες για την ουσιαστική ανάληψη της εξουσίας και του ελέγχου του κρατικού μηχανισμού, έτσι ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για επαναφορά της χώρας σε ευρωατλαντική τροχιά.
Όπως έχει κατ επανάληψη αποδειχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα πρόσωπα που κατέχουν θέσεις κλειδιά έχουν τοποθετηθεί από τον προηγούμενο πρωθυπουργό Νικολά Γκρουέφσκι και συνεχίζουν να πρόσκεινται στο ακροδεξιό VMRO-DPMNE, ενώ σύμφωνα με διαρροές εγγράφων αρκετά στελέχη της Δημόσιας διοίκησης έχουν προσεγγιστεί από ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και εντάσσονται σε παρακρατικούς μηχανισμούς. Ακόμα και ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκέοργκι Ιβάνοφ, είναι μέλος του κόμματος του Γκρουέφσκι και προσφάτως επισκέφθηκε τη Ρωσία επί θρησκευτικής αφορμής και συναντήθηκε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, επιδεικνύοντας που βρίσκονται οι πολιτικές του αναφορές.
Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για το Σκοπιανό
Σε αυτό το σύνθετο και εκρηξηγενές τοπίο ο νέος πρωθυπουργός είναι πρακτικά αδύνατον να ασκήσει την εξουσία του αν δεν αποκτήσει κοινωνικό έρεισμα και αν δεν διευρύνει την επιρροή του στην επικράτεια. Στόχος των Σοσιαλιστών είναι τώρα να επιτύχουν ενίσχυση των δυνάμεών τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο και από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθεί πόσο ρεαλιστική είναι η εφαρμογή της πολιτικής ατζέντας της κυβέρνησης.
Οι ΗΠΑ και το NATO τάσσονται υπέρ εισόδου στο NATO με την προσωρινή ονομασία, κάτι που απορρίπτει απριόρι η ελληνική κυβέρνηση στη βάση του veto του 2008 το οποίο έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και παραμένει ισχυρό. Παράγοντες όμως τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από τις Βρυξέλλες προσπαθούν να καλλιεργήσουν το έδαφος στην Αθήνα για αλλαγή στάσης και υιοθέτηση νέας πιο μετριοπαθούς τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Διαβάστε επίσης: Πιέσεις ΗΠΑ σε Μητσοτάκη για Σκοπιανό
Αν και το VMRO-DPMNE του Νικολά Γκρουέφσκι αποδυναμώνεται καθώς πολλά στελέχη του, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού κατηγορούνται για σωρεία ποινικών αδικημάτων και αντιμετωπίζουν βαριές ποινές, εν τούτοις νέος φορέας που συστήνεται επιχειρεί να καλύψει τον χώρο και να παίξει ρόλο αντίβαρου στην προσπάθεια των Σοσιαλιστών να επικρατήσουν πολιτικά.
Αν και οι πιέσεις από το NATO προς την κυβέρνηση της πΓΔΜ και της Ελλάδας για την επίτευξη συναινέσεων είναι ασφυκτικές, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, εν τούτοις καμία συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν γίνει αποδεκτή από την τοπική κοινωνία, γεγονός που είναι αδύνατο υπό το υφιστάμενο πολιτικό status quo καθώς το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Νικολά Γκρουέφσκι ελέγχζει 60 Δήμους, 15 Δήμους ελέγχουν οι Αλβανοί και το κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού μόλις 3.