Αν και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αυτός, που κατά γενική ομολογία, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την ανάφλεξη στην Αραβική χερσόνησο, τώρα εμφανίζεται να ζητά την επίλυσή της, ευθυγραμμιζόμενος με τις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών.
Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, χθες, προέτρεψε «όλες τις πλευρές» να βρουν διπλωματική λύση ώστε να επιλυθεί η κρίση με το Κατάρ.
Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για την κρίση με το Κατάρ
Η Σαουδική Αραβία, μαζί με το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, έχουν διακόψει τις πολιτικές και εμπορικές σχέσεις τους με το Κατάρ από τον Ιούνιο, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει τον εχθρό τους στην περιοχή – το Ιράν – και τους ισλαμιστές.
Η επανένταξη του Ιράν στο διεθνή χάρτη εξαγωγών πετρελαίου, μετά την άρση των κυρώσεων, αποτελεί game changer για περιοχή και παράλληλα μοχλό πίεσης των τιμών. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών η Σαουδική Αραβία ηγείται προσπάθειας μείωσης της παραγωγής, η οποία μέχρι στιγμή έχει επιτύχει μετά βίας τη σταθεροποίηση των τιμών πέριξ των 50 δολαρίων το βαρέλι, δεν κατάφερε όμως να συντηρήσει το status quo.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κατάρ εδρεύει η Διοίκηση Κεντρικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (CENTCOM), με προσωπικό 11,000 ανθρώπων καθώς και η βάση των βομβαρδιστικών B-52.
Αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης ο εμίρης του Κατάρ υπέγραψε συμφωνία 12 δισ. δολαρίων για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-15 από τις ΗΠΑ.