Αν και η εκτόξευση πυραύλου της Βορείου Κορέας πάνω από το έδαφος της Βορείου Ιαπωνίας αποτελεί αδιαμφισβήτητα κίνηση κλιμάκωσης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της κορεατικής χερσονήσου και της Νότιας Σινικής Θάλασσας, εν τούτοις η κίνηση εντάσσεται στη ρητορική των διαπραγματεύσεων του Κιμ γιονγκ Ουν με τη Δύση, λεξιλόγιο που, ωστόσο, ακόμα αποκρυπτογραφείται.
Η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου πάνω από τη Βόρεια Ιαπωνία αποτελεί απόδειξη της λογικής της “αξιόπιστης απειλής”, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί σαφή προσπάθεια αποκλιμάκωσης του μετώπου προς τις ΗΠΑ, το οποίο είχε προσδιοριστεί στις απειλές προς τη νήσο Γκουάμ. Παράλληλα δεν αν και ιδιαίτερα επικίνδυνη και προκλητική ενέργεια, η εκτόξευση πυραύλου πάνω από τη Βόρεια Ιαπωνία έδωσε το περιθώριο της μη-απάντησης στις ΗΠΑ καθώς ο πύραυλος δεν διήλθε πάνω από περιοχές όπου εδρεύουν αμερικανικές δυνάμεις επιτρέποντας στις ΗΠΑ της “εύλογης άρνησης” καθώς δεν απειλήθηκαν θέσεις και συμφέροντά τους.
Η πρόκληση ωστόσο συνίσταται στην εκτόξευση πυραύλου πάνω από κατοικημένες περιοχές και από έδαφος κυρίαρχης χώρας, γεγονός που αναγνωρίζεται και στιγματίζεται από τη διεθνή κοινότητα και για το οποίο θα συγκληθεί εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σε κάθε περίπτωση ο Κιμ με τη ρητορική της εκτόξευσης πυραύλων δείχνει στη διεθνή κοινότητα ότι αν και είναι σε θέση να απαντά στις εις βάρος του ενέργειες, εν τούτοις δεν κλιμακώνει απερίσκεπτα αλλά λελογισμένα, διαθέτοντας ωστόσο την απαραίτητη ισχύ και τεχνολογία, πλέον και πιστοποιημένα. Ζητά, με άλλα λόγια, να εκλαμβάνεται ως ισότιμος συνομιλητής και όχι ως χώρα παρίας, ζητώντας αναβάθμιση του status της χώρας του, το οποίο προτίθεται να επιβάλει.
Στρατηγικά, η εκτόξευση πυραύλου και η τριπλή δοκιμή της προηγούμενης εβδομάδας αποτελούν απάντηση στα ετήσια κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας τα οποία ζητά η Βόρειος Κορέα μετ επιτάσεως να διακοπούν, στο πλαίσιο της εδραίωσης καλής πίστης.
Διπλωματικά η εκτόξευση ήταν εν μέρει αναμενόμενη, όπως είχε εγκαίρως δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα συγκατάβασης για το εν εξελίξει πρόγραμμα δοκιμών, αλλά ζητώντας σε αντάλλαγμα σιωπηρή παύση στη συνέχεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτόξευση του πυραύλου πραγματοποιήθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ, καθιστώντας σαφές ότι η επιλογή των ΗΠΑ για “χειρουργικό πλήγμα” στις εγκαταστάσεις των πυραύλων είναι ανεδαφική, καθώς ένα πλήγμα μπορεί να ξεκινήσει απ’ οπουδήποτε, ακόμα και από κατοικημένη περιοχή.
Η Ουάσιγκτον χρειάζεται να «αναλύσει περαιτέρω» τον πύραυλο που πέταξε πάνω από το βόρειο ιαπωνικό νησί Χοκάιντο και έπεσε στη θάλασσα, αλλά το περιστατικό θα αποτελέσει θέμα συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα εντός της ημέρας, δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουντ, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
Οι αντιδράσεις
Πρώτος αντέδρασε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, χαρακτηρίζοντας “σοβαρή και θανάσιμη” απειλή την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα, καθώς οι πολίτες της περιοχής πάνω από την οποία πέρασε ο πύραυλος πριν προσθαλασσωθεί ξύπνησαν με τον ήχο από τις σειρήνες και έτρεξαν στα καταφύγια.
Το γαϊτανάκι των αντιδράσεων συνέχισε να ξετυλίγει με τη γνωστή εμπρηστική ρητορική του ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Ολες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο απάντησης στη Βόρεια Κορέα.
«Ο κόσμος έλαβε καθαρά το τελευταίο μήνυμα της Βόρειας Κορέας: το καθεστώς εκδήλωσε την περιφρόνησή του προς τους γείτονές του, προς όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών και προς το μίνιμουμ των προδιαγραφών της αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς»
αναφέρει ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.
«Απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν την απομόνωση του βορειοκορεατικού καθεστώτος στην περιοχή και ανάμεσα σε όλα τα έθνη του κόσμου. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι»
κατέληξε.
Δριμεία υπήρξε και η αντίδραση της Σεούλ, που ανακοίνωσε την απόφασή της να απαντήσει δυναμικά στη βορειοκορεατική πρόκληση, περιλαμβάνοντας στην αντίδρασή της και την πιθανότητα στρατιωτικών μέτρων. Εν τω μεταξύ η Σεούλ βρίσκεται σε ετοιμότητα μετά την εκτόξευση του πυραύλου και στέλνει τανκς στo Paju στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.
Την καταδίκη από πλευράς Βρυξελλών για την εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία εξέφρασε η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, προειδοποιώντας παράλληλα για ενδεχόμενα μέτρα αφού συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η κ. Μογκερίνι εξέφρασε την υποστήριξη της Ένωσης σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες για ύφεση στην περιοχή της Άπω Ανατολής.
«Υποστηρίζουμε πλήρως τα αιτήματα για έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εντός της ημέρας»,
ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, προσθέτοντας ότι
«η Ε.Ε. θα εξετάσει κατάλληλη απάντηση σε στενή διαβούλευση με σημαντικούς εταίρους και ευθυγραμμιζόμενη με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την εκτόξευση νωρίτερα βορειοκορεατικού πυραύλου, ο οποίος πέταξε πάνω από την Ιαπωνία.
Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κάλεσε την Πιονγιάνγκ να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να εργασθεί για την αποκατάσταση της επικοινωνίας της με τον υπόλοιπο κόσμο.
«Η εκτόξευση υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και τις προσπάθειες να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο»,
αναφέρεται σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες.
Η Πιόνγιανγκ από την πλευρά της τήρησε προκλητική στάση, καθώς δημοσίευμα της επίσημης εφημερίδας της Β. Κορέας Rodong Sinmun αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να γνωρίζουν πως ούτε μπορούν να φοβίσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας με οικονομικές κυρώσεις και στρατιωτικές απειλές και εκβιασμούς, ούτε να κάνουν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να υποχωρήσει από δρόμο που έχει επιλέξει».