Να δώσει τη χαριστική βολή στη Συνθήκη ελεύθερης διακίνησης, Σένγκεν και παράλληλα στο σχέδιο της Κομισιόν για την αποκατάσταση της λειτουργίας πέτυχε η Άγκελα Μέρκελ, στηρίζοντας ανοιχτά τη διατήρηση των συνοριακών ελέγχων.
Η στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διακηρυγμένο σχέδιο της Κομισιόν για αποκατάσταση της κανονικότητας στη ζώνη Σένγκεν, καθώς οι έλεγχοι αυξάνουν το κόστος διακίνησης ανθρώπων και προϊόντων αναιρώντας μια από τις κορυφαίες κατακτήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Σκοτώνοντας τον οδικό χάρτη της Κομισιόν που αποτελούσε μείζονα προτεραιότητα του ίδιου του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, η Άγκελα Μέρκελ αποκαλύπτει ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες. Θέση που αν τοποθετηθεί στο κάδρο της “επανίδρυσης της ΕΕ”, που προωθείται τόσο από τη Γερμανία όσο και από τη Γαλλία, δημιουργεί μια εντελώς διαφορετική εικόνα για τις προθέσεις, τα κίνητρα και τους στόχους της γερμανικής-ευρωπαϊκής πολιτικής.
Η μεταναστευτική κρίση, αν και έχει υποβαθμιστεί στη γερμανική πολιτική ατζέντα, παραμένει μείζον ζήτημα πάνω στο οποίο μπορεί να πατήσει η ακροδεξιά, ακόμα και οι επικριτές της Μέρκελ στο εσωτερικό του κόμματός της, ενόψει των εκλογών.
Η Άγγελα Μέρκελ είναι το απόλυτο φαβορί για μια ακόμη θητεία —που θα είναι η τέταρτη συναπτή— στην καγκελαρία μετά τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, ωστόσο στοχεύοντας στην αυτοδυναμία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί όλα τα όπλα που διαθέτει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θέσει οδικό χάρτη για την την επάνοδο στην ανεμπόδιστη κυκλοφορία των προσώπων ως τον Νοέμβριο, διακρίνοντας ότι αμβλύνεται η πίεση των μεταναστευτικών ροών.
“Δοθείσης της σημερινής κατάστασης, χρειαζόμαστε ελέγχους στα σύνορα”, έκρινε η Μέρκελ σε δηλώσεις της στο Βερολίνο.
Η παράταση των ελέγχων θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν στην αυριανή συνάντηση της Μέρκελ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόσθεσε η ίδια.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, επανέφεραν τους ελέγχους ταυτοτήτων στα σύνορα το 2015, αντιδρώντας στη μαζική έλευση προσφύγων στη χώρα, κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Ένας από τους κυριότερους προορισμούς των αιτούντων άσυλο, η Γερμανία υποδέχθηκε από το 2015 πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου ότι εξετάζει τον τερματισμό τον Νοέμβριο της κατ’ εξαίρεση εξουσιοδότησης των ελέγχων στα σύνορα εντός των ορίων του Χώρου Σένγκεν, επιχειρηματολογώντας ότι η πίεση των μεταναστευτικών ροών αμβλύνθηκε μετά το κλείσιμο το 2016 της οδού των Βαλκανίων και την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Όμως ο όλο και μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών από την Αφρική, που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο αψηφώντας τον κίνδυνο για τη ζωή τους, έχει θορυβήσει πολλούς Ευρωπαίους, που φοβούνται την αναζωπύρωση της μεταναστευτικής κρίσης.
Η Αυστρία, από την οποία πέρασαν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, έχει ζητήσει επανειλημμένα να παραταθεί η ισχύς του μέτρου των ελέγχων στα σύνορα. Αν μη τι άλλο, “για λόγους εσωτερικής ασφαλείας, οφείλουμε να γνωρίζουμε ποιος εισέρχεται στη χώρα μας”, δήλωσε στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα.