Αντίκτυπο στην Ελλάδα και στις διμερείς σχέσεις με την πΓΔΜ καθώς και στην προοπτική ένταξης της χώρας στο NATO και επίλυσης του ονοματολογικού έχει η εντεινόμενη εσωτερική πολιτική σύγκρουση στη γειτονική χώρα, όπου η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να ελέγξει το κράτος και να αναλάβει ουσιαστικά τα ηνία προσκρούει σε προβοκάτσιες ανθρώπων του προηγούμενου καθεστώτος καθώς και βαθιά ριζωμένων αλυτρωτικών και δογματικών πεποιθήσεων που έβαλαν τη χώρα στη διεθνή κατάψυξη επί 10ετίες.
Υπ αυτό το πρίσμα οι πρόσφατες εκδηλώσεις αλυτρωτισμού με αφορμή την εθνική ημέρα της πΓΔΜ στον Καναδά αλλά και σε άλλες χώρες, που πλέον προβάλλονται από τα ελληνικά media μετά από διαρροές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αποτελούν τις αντιστάσεις του καθεστώτος του Νίκολα Γκρουέεφσκι που δίνει τώρα μάχη επιβίωσης καθώς σύρεται στσα δικαστήρια κατηγορούμενος για τουλάχιστον πέντε ποινικά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζοντας ποινές έως και 21 χρόνια φυλακή.
Στην αλυτρωτική εκδήλωση, στον Καναδά, όπου κυριαρχούσε η ιδέα της «Μεγάλης Μακεδονίας» η οποία φτάνει μέχρι και τη Λάρισα, παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων, που φαινομενικά και κατά δήλωσή τους είναι λιγότερο εθνικιστές από τους προηγούμενους, και οι οποίοι διαβεβαίωσαν την αμερικανική κυβέρνηση και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών ότι θα τερματίσουν πάραυτα την προπαγάνδα του αλυτρωτισμού.
Ωστόσο τα εθνικιστικά “φάλτσα”, που αποτελούν έκφανση των εσωτερικών συγκρούσεων και της αδυναμίας της κυβέρνησης Ζάεφ να ελέγξει τον κρατικό μηχανισμό, αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάδειξη του σκοπιασνού αλυτρωτισμού από την Ελλάδα, ανατρέποντας -σε μεγάλο βαθμό- το αρνητικό διεθνές κλίμα.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το “Protothema.gr” στο οποίο περιλαμβάνονται νέες φωτογραφίες, όπως και η ομιλία του γενικού προξένου και των υπόλοιπων ομιλητών, αποτελούν πλέον στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο στην προηγούμενη απόφασή του δεν αποδέχθηκε την ελληνική παρέμβαση ότι η εθνικιστική κυβέρνηση του Γκρουέφσκι έχει ως κορμό της πολιτικής της τον αλυτρωτισμό. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο εθνικισμός των Σκοπιανών ανάγκασε τους Αμερικανούς να αλλάξουν άρδην την πολιτική τους στο εθνικό θέμα.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οικοδομεί θέση στη βάση του Veto της κυβέρνησης Καραμανλή και των θέσεων του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της περιόδου 2007-8 για το θέμα, ισχυροποιώντας επιχειρήματα και οχυρά που είτε είχαν εγκαταλειφθεί, είτε τεθεί εκτός συζήτησης στο πλαίσιο πολιτικής προσέγγισης στο παρελθόν.
Σύμφωνα με παράγοντες του ΥΠΕΞ η Αμερικανίδα διπλωμάτης Βικτόρια Νούλαντ ήταν αυτή που έπαιξε επί χρόνια καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση κλίματος εναντίον της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και στο Βουκουρέστι, στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει τους Σκοπιανούς, στο πλαίσιο της πολιτικής του NATO για την επίσπευση της ένταξης της χώρας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήταν η ίδια που σχεδίασε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη ρουμανική πρωτεύουσα την ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία, όταν αναγκάστηκε ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη να θέσουν το βέτο που τάραξε την αμερικανική διπλωματία.
Η στάση των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων καθώς οι δυνάμεις της κυρίας Νούλαντ φαίνεται να έχουν εξασθενίσει σε αυτή τη φάση, χωρίς ωστόσο να έχει αποδυναμωθεί η βούληση για ταχεία εισδοχή της πΓΔΜ στο NATO και επαναφορά στις ευρωπαϊκές ράγες.
Η προβοκάτσια μέσω Καναδά
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος η εκδήλωση των Σκοπιανών στο Τορόντο είχε ως guest star τον πρόξενο Γιόβιτσα Παλατσέφσκι, ο οποίος παραβίασε την εντολή της νέας κυβέρνησης για τερματισμό δηλώσεων υπέρ των εδαφικών διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Και η συγκεκριμένη εκδήλωση, αλλά κυρίως η συμμετοχή του γενικού προξένου που της έδωσε επίσημο χαρακτήρα, παραβίασαν για μία ακόμη φορά την Ενδιάμεση Συμφωνία, την οποία η Αθήνα τηρεί με ακρίβεια.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, «παρά τις αλλαγές προσώπων, φαίνεται ότι ο αλυτρωτισμός εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία και η καθημερινή πολιτική πρακτική στη γειτονική χώρα».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Αθήνα θεωρεί ότι η πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης στα Σκόπια και οι πρώτες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών Ντιμιτρόφ, οι οποίοι φάνηκε να παίρνουν αποστάσεις από τις δημαγωγικές κορόνες και τους αλυτρωτισμούς του καθεστώτος Γκρουέφσκι, προφανώς αποτελούν πρόοδο για την εξωτερική πολιτική των Σκοπίων και τις σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα. Ο κ. Ζάεβ μάλιστα ενημέρωσε ότι είναι πρόθεσή του να τερματίσει τις «προβοκάτσιες» εναντίον της Ελλάδας και παραδέχθηκε τις γελοιότητες με τα αγάλματα του Αλέξανδρου και του Φίλιππου και τα ιστορικά εκτρώματα κάκιστης αισθητικής που συναντά κανείς παντού στα Σκόπια. Ομως, όπως είπε ο Ελληνας υπουργός στον κ. Ντιμιτρόφ, οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν μεταφραστεί σε έργα. Μετά από εκείνες τις δηλώσεις, ακολούθησε η αναγκαστική αποχώρηση της Εθνικής Ελλάδος Χάντμπολ των Νεανίδων από το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα Σκόπια, παρά το γεγονός ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία ορίζει σαφώς ότι η ένταξη της γειτονικής χώρας σε διεθνείς ομοσπονδίες μπορεί να γίνει μόνο με την προσωρινή της ονομασία.
Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ενημερώθηκε με στοιχεία και φωτογραφικό υλικό για τα περιστατικά Σκοπιανών διπλωματών που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις αλυτρωτικού χαρακτήρα, όπου αναρτώνται όχι μόνο ο ήλιος και της Βεργίνας, αλλά και χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας», στους οποίους περιλαμβάνονται ελληνικά εδάφη μέχρι τη Λάρισα!
Ο κ. Κοτζιάς είπε στον Σκοπιανό ομόλογό του ότι «θα πρέπει να δείξει περισσότερη προσοχή στο ζήτημα αυτό αν θέλει να πείσει για τις καλές του προθέσεις».