Ενώ στην Ιταλία παρατηρείται κατακόρυφη μείωση του αριθμού των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών από τη Λιβύη μέσω του κεντρικού μεσογειακού διαδρόμου, οι ροές εντείνονται προς την Ισπανία από το Μαρόκο, ενεργοποιώντας τον δυτικό μεσογειακό διάδρομο.
Χαρακτηριστικό της αλλαγής στρατηγικής και διαδρόμων των διακινητών είναι ότι εκτός από τα επεισόδια στον ισπανικό θύλακα στο Μαρόκο που είναι πλέον καθημερινά, οι αρχές διέσωσαν 600 μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε πλεούμενα στα ύδατα ανάμεσα στο Μαρόκο και την Ισπανία.
Ανάμεσα στους μετανάστες που διασώθηκαν βρίσκονται τουλάχιστον 35 ανήλικοι, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, 7.642 μετανάστες έφθασαν στην Ισπανία διά της θαλάσσιας οδού, έναντι 2.763 την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η Ισπανία ενδέχεται να ξεπεράσει την Ελλάδα φέτος σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αφίξεων μεταναστών διά θαλάσσης και να βρεθεί στη δεύτερη θέση στην Ε.Ε., πίσω μόνο από την Ιταλία.
Στις αφίξεις από τη θαλάσσια οδό προστίθενται οι μετανάστες, που είναι όλο και περισσότεροι, οι οποίοι καταφέρνουν να μπουν στη Θέουτα και τη Μελίγια, δύο ισπανικούς θύλακες στα βόρεια του Μαρόκου, που αποτελούν τα μοναδικά χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική.