if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Βόρεια Κορέα: Στο τραπέζι σινό-ρωσική πρόταση για “διπλή κατάψυξη”

Ο Σεργκέι Λαβρόφ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ

Τη σινορωσική πρόταση για διπλό πάγωμα από ΗΠΑ και Βόρειο Κορέα από τη μια των μεγάλων κοινών ασκήσεων με τη Νότια Κορά και από την άλλη του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ επαναφέρει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με δηλώσεις του, ενώ επισήμανε τον κίνδυνο ανάφλεξης περιοχή.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εστίασε στις εμπρηστικές δηλώσεις τόσο από τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και από το καθεστώς της Βορείου Κορέας, ενώ ξεκαθάρισε ότι για τη Ρωσία η Βόρεια Κορέα δεν είναι αποδεκτό να αποκτήσει πυρηνικά.

Ο Ρώσος αναπληρωτής Πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Βλαντιμίρ Σαφρονκόφ προωθεί στο Συμβούλο Ασφαλείας το κοινό σχέδιο Ρωσίας-Κίνας ώστε να αποφευχθεί «στραγγαλισμός» της Β.Κορέας από τις ΗΠΑ

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

“Τώρα [η Βόρεια Κορέα] ισχυρίζεται ότι έχει νόμιμα δικαιώματα να κάνει πυρηνικά όπλα και έχει ήδη [αναπτύξει]. Αλλά ξέρετε τη θέση μας: δεν δεχόμαστε το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να κατέχει πυρηνικά όπλα”.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν “μια σειρά προτάσεων” που αποσκοπούν στην αποτροπή του τι θα μπορούσε να γίνει “μία από τις βαθύτερες συγκρούσεις”.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή, ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα εξέφρασε την ανησυχία του για τους αλλοδαπούς κρατούμενους στη χώρα.

“Ανησυχώ για τις αναφορές ότι οι κρατούμενοι δεν λαμβάνουν την απαιτούμενη νομική διαδικασία και ότι κρατούνται υπό απάνθρωπες συνθήκες”

ανέφερε σε δήλωσή του ο Tomas Ojea Quintana.

Σύμφωνα με τον ρωσικό υπουργό Εξωτερικών, υπάρχει ο ισχυρός κίνδυνος ότι η Ουάσινγκτον και η Πιονγιάνγκ θα μπορούσαν να εμπλακούν στρατιωτικά.

“Η πλευρά που είναι ισχυρότερη και πιο έξυπνη” θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για να μετριάσει τις εντάσεις, είπε μιλώντας ζωντανά στην κρατική τηλεόραση.

Παρόμοια θέση εξέφρασε νωρίτερα την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι το Βερολίνο θα υποστηρίξει “οποιεσδήποτε μη στρατιωτικές λύσεις” σχετικά με τη Βόρειο Κορέα, αλλά θεωρεί την κλιμάκωση της ρητορικής “λάθος απάντηση”.

“Δεν βλέπω στρατιωτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση”, ανέφερε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. “Βλέπω την ανάγκη διαρκούς απασχόλησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ … καθώς και τη στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, ιδιαίτερα των ΗΠΑ και της Κίνας”.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version