Με την ένταση στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ και Βορείου Κορέας να βαίνει διαρκώς κλιμακούμενη, τους ηγέτες και των δυο χωρών να διακατέχονται από εγωιστικά σύνδρομα και με αποδεδειγμένη αδυναμία αντίληψης επιπτώσεων των πράξεών τους, η ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός απονενοημένου βήματος που δεν θα μείνει αναπάντητο οδηγώντας σε όλεθρο, είναι πρόδηλη.
Αν και οι πιθανότητες εκτράχυνσης της κατάστασης είναι σχεδόν ανύπαρκτες, καθώς όπως δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ η Βόρειος Κορέα δεν αποτελεί απειλή για την ώρα, το Bloomberg σε δημοσίευμά του σκιαγραφεί τη διαδικασία εκτόξευσης πυρηνικού πλήγματος από τις ΗΠΑ αποδεικνύοντας τελικά ότι ανεξαρτήτως συμβούλων και απόψεων ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί ανά πάσα στιγμή να διατάξει πυρηνική επίθεση.
Ο ανώτερος αξιωματούχος αναλαμβάνει
Πριν από την έναρξη στρατιωτικής δράσης, ο πρόεδρος συγκαλεί μια διάσκεψη με στρατιωτικούς και πολιτικούς συμβούλους στην Ουάσινγκτον και σε όλο τον κόσμο για να αναλύσει διεξοδικά τις επιλογές. Στον Λευκό Οίκο, η κλήση λαμβάνει χώρα στην αίθουσα επιχειρήσεων. Αν ταξιδεύει, ο πρόεδρος συνδέεται σε ασφαλή γραμμή. Βασικός συμμετέχων στη συνάντηση: Ο αναπληρωτής διευθυντής των επιχειρήσεων του Πενταγώνου, ένας αξιωματικός υπεύθυνος για το Εθνικό Στρατιωτικό Κέντρο Στρατιωτικών, γνωστό και ως «αίθουσα πολέμου». Το κέντρο αυτό λειτουργεί όλο το 24ωρο και είναι υπεύθυνο για την προετοιμασία και τελικά τη μετάδοση εντολής εκτόξευσης από τον πρόεδρο. Ενημέρωση θα ζητηθεί πιθανώς και από τον επικεφαλής όλων των αμερικανικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων στη στρατηγική διοίκηση της Ομάχα.
[Χρόνος που πέρασε: λιγότερο από ένα λεπτό]
Η διαβούλευση διαρκεί όσο ο πρόεδρος επιθυμεί, αλλά αν οι πυραύλοι του εχθρού κατευθύνονται προς τις Η.Π.Α. και ο πρόεδρος πρέπει να διατάξει αντίποινα, η διαβούλευση μπορεί να διαρκέσει μόλις 30 δευτερόλεπτα. Τα σφιχτά χρονικά περιθώρια αυξάνουν τον κίνδυνο εκτόξευσης με ψευδή προειδοποίηση
Ο πρόεδρος αποφασίζει να ξεκινήσει
Κάποιοι σύμβουλοι μπορεί να προσπαθήσουν να αλλάξουν γνώμη στον πρόεδρο ή να παραιτηθούν σε διαμαρτυρία – αλλά τελικά, το Πεντάγωνο πρέπει να συμμορφωθεί με τη διαταγή του αρχιστράτηγου.
Η διαταγή επαληθεύεται
Ο ανώτερος αξιωματικός του κέντρου επιχειρήσεων στο Πεντάγωνο πρέπει να πιστοποιήσει επισήμως ότι ο εντολέας είναι πράγματι ο πρόεδρος. Ο αξιωματικός διαβάζει έναν “κώδικα επιβεβαίωσης”, συχνά δύο φωνητικές επιστολές από το στρατιωτικό αλφάβητο, όπως το “Delta-Echo”. Ο πρόεδρος αποκτά το “μπισκότο”, μια πλαστικοποιημένη κάρτα που έχει διαρκώς ο στρατιωτικός ακόλουθος του προέδρου μαζί του, και βρίσκει δια αντιστοιχίας την απάντηση στον κώδικα επαλήθευσης: “Charlie-Zulu”, για παράδειγμα.
Η εντολή αποστέλλεται
Το κέντρο επιχειρήσεων προετοιμάζει την εντολή εκτόξευσης, ένα μήνυμα που περιέχει το επιλεγμένο σχέδιο πολέμου, το χρόνο εκτόξευσης, τους κωδικούς επαλήθευσης και τους κωδικούς που χρειάζονται για να ξεκλειδώσουν τους πυραύλους πριν τους εκτοξεύσουν. Το κωδικοποιημένο και κρυπτογραφημένο μήνυμα έχει μήκος περίπου 150 χαρακτήρων, περίπου το μήκος ενός tweet. Μεταδίδεται σε όλες τις αμερικανικές στρατιωτικές διευθύνσεις και απευθείας στα πληρώματα που θα εκτελέσουν τη διαταγή.
[Χρόνος που πέρασε: δύο ή τρία λεπτά]
Τα πληρώματα υποβρυχίων και ICBM λαμβάνουν το μήνυμα μέσα σε δευτερόλεπτα από την εκπομπή. Μόλις περάσουν λίγα λεπτά από την αρχική τηλεδιάσκεψη.
Τα πληρώματα εκτόξευσης αναλαμβάνουν
Με τη διαταγή εκτόξευσης ανά χείρας, τα πληρώματα ανοίγουν κλειστά χρηματοκιβώτια για να αποκτήσουν κώδικες συστήματος σφραγισμένου ελέγχου ταυτότητας (SAS) που εκπονήθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και διανεμήθηκαν σε όλη την αλυσίδα πυρηνική διοίκησης του στρατού. Συγκρίνουν τους κωδικούς SAS στην εντολή εκτόξευσης με αυτούς που βρίσκονται στα χρηματοκιβώτια τους.
Εάν οι πύραυλοι εκτοξευθούν από υποβρύχιο:
Ο κυβερνήτης, εκτελεστικός αξιωματικός και δύο άλλοι πιστοποιούν την εντολή. Το μήνυμα εκτόξευσης παρέχει το συνδυασμό σε μια ασφαλή μονάδα που διαθέτει το πλήκτρο “πυρανίχνευσης” που απαιτείται για την εκτόξευση των πυραύλων. Οι πύραυλοι είναι έτοιμοι για εκτόξευση περίπου 15 λεπτά μετά την παραλαβή της διαταγής.
Εάν τα πύραυλοι εκτοξεύονται από τη στεριά:
Πέντε πληρώματα εκτόξευσης σε διάφορα υπόγεια κέντρα ελέγχουν μια μοίρα 50 βλημάτων. Κάθε πλήρωμα αποτελείται από δύο αξιωματικούς. Οι μεμονωμένες ομάδες βρίσκονται διάχυτες σε μεγάλες αποστάσεις. Κάθε ένας λαμβάνει τις εντολές, ανοίγει χρηματοκιβώτια και συγκρίνει τους κώδικες SAS με αυτούς που στέλνονται από την αίθουσα πολέμου. Αν πλησιάσουν, τα πληρώματα εισάγουν τον αριθμό του σχεδίου πολέμου του μηνύματος στους υπολογιστές εκτόξευσης για να επαναπροσανατολίσουν τους πυραύλους από τους στόχους εν καιρώ ειρήνης που βρίσκονται στον ωκεανό, στους νέους στόχους τους. Χρησιμοποιώντας πρόσθετους κωδικούς στο μήνυμα, τα πληρώματα πληκτρολογούν μερικές ακόμη εντολές για να ξεκλειδώσουν τα βλήματα πριν μετατρέψουν τα κλειδιά εκτόξευσης που έχουν ανακτηθεί από το χρηματοκιβώτιό τους. Στον καθορισμένο χρόνο εκτόξευσης, τα πέντε πληρώματα μετατρέπουν ταυτόχρονα τα κλειδιά τους, στέλνοντας πέντε “ψήφους” στους πυραύλους.
Απίθανο το σενάριο ανταρσίας
Χρειάζονται μόνο δύο “ψήφοι” για την εκτόξευση των πυραύλων. Έτσι, ακόμη και αν τρία πληρώματα δύο αξιωματικών ICBM αρνούνται να εκτελέσουν την εντολή, δεν θα σταματήσουν την εκτόξευση.
Εκτοξεύονται πύραυλοι
Περίπου πέντε λεπτά μπορεί να περάσουν από την απόφαση του προέδρου έως ότου οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM’s) εκτοξευθούν από το σιλό τους και περίπου δεκαπέντε λεπτά μέχρις ότου τα πυροδοτηθούν οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι από τα υποβρύχια. Μόλις εκτοξευθούν, τα βλήματα και οι κεφαλές τους δεν μπορούν να ανακληθούν.