Διπλωματικούς ελιγμούς με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στη Βόρειο Κορέα, με κινήσεις που ενδεχομένως όμως να δημιουργήσουν ουσιαστικό διπλωματικό προηγούμενο και να δώσουν σημαντική ώθηση στο καθεστώς της Βορείου Κορέας, πραγματοποιούν οι ΗΠΑ. Με τον Λευκό Οίκο σε διαδικασία ανασύνταξης και τις δομές της εξουσίας να έχουν υποστεί ρήγματα και αλλοιώσεις από την πολιτική του Ντόναλντ Τράμπ και τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις, τα μηνύματα που εκπέμπουν οι ΗΠΑ στο πεδίο της διεθνούς πολιτικής είναι πολλές φορές αντικρουόμενα, προκαλούν προβληματισμό και αμφιβολίες μεταξύ των εταίρων και αντιπάλων τους, καθιστώντας τη διαδικασία εξεύρεσης modus vivendi αναζήτηση σε θολά νερά.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, έχουν μια εμφανώς και διαρκώς εντεινόμενη απόσταση από τις δημόσιες, μέσω twitter, τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ πολλές φορές ανεξάρτητη φαίνεται ότι είναι η στόχευση του Πενταγώνου ακόμα και των υπηρεσιών πληροφοριών.
Σε αυτό το πλαίσιο και ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ επιτίθεται δημοσίως στην Κίνα, προκαλώντας αντιδράσεις και αναγκάζοντας το Πεκίνο να απαντήσει με επίδειξη δύναμης, ανεβάζοντας το διεθνές γεωπολιτικό θερμόμετρο, η αμερικανική διπλωματία αύξησε την πίεση στην Κίνα μέσω του ανακοινωθέντος των ASEAN που επανέφερε τις διατυπώσεις για την αποφυγή στρατιωτικοποίησης της Νότιας Σινικής Θάλασσας.
Η συνέχεια ήταν πιο βατή καθώς η Κίνα υπερψήφισε τις βαριές κυρώσεις κατά της Βορείου Κορέας στον ΟΗΕ, όπως και η Ρωσία με το Συμβούλιο Ασφαλείας με 15-0 να εκδίδει ψήφισμα καταδίκης και επιβολής κυρώσεων για πυραυλικές δοκιμές της Βορείου Κορέας.
Secretary TIllerson comments on #Russia and #China's support for #UNSC Resolution 2371 which strengthens UN sanctions on #DPRK. #NorthKorea pic.twitter.com/F476kFprLM
— Department of State (@StateDept) August 7, 2017
Ο Ρεξ Τίλερσον όμως φαίνεται να έχει εγκαταλείψει μια εκ των προϋποθέσεων που παραδοσιακά τίθεται για την πραγματοποίηση άμεσων συνομιλιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ, καθώς σε δηλώσεις που επισήμανε ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να σταματήσει τις δοκιμές πυραύλων, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά το ζήτημα των πυρηνικών δοκιμών, γεγονός που αφήνει ανοιχτό ένα νέο παράθυρο.
“Το καλύτερο μήνυμα που μπορεί να μας δώσει η Βόρεια Κορέα, υποδεικνύοντας ότι θέλει να συζητήσουμε είναι η διακοπή της εκτόξευσης πυραύλων”,
δήλωσε ο Tillerson τη Δευτέρα στη Φιλιππίνες της Μανίλα, κατά τη διάρκεια του φόρουμ υπουργών ασφαλείας ASEAN που παρακολούθησαν ξένους διπλωμάτες. Ενώ συνεχίζοντας δήλωσε ότι
“Μέσω του διαλόγου, η Βόρεια Κορέα θα “αισθανθεί τελικά ασφαλής και θα ευημερήσει οικονομικά”.
Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν με απόσταση δυο ημερών την ομόφωνη ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών των κυρώσεων, πακέτο που σύμφωνα με τον ΟΗΕ αναμένεται να κοστίσει 1 δισ. δολάρια ετησίως στη Βόρεια Κορέα.
Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε συμπεριλάβει στους όρους έναρξης διαπραγματεύσεων τη διακοπή των εκτοξεύσεων πυραύλων, και την εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος από το καθεστώς του Κιμ γιονγκ Ουν. Ωστόσο με τις νέες δηλώσεις του αυτό αναιρείται και η προοπτική συνομιλιών γίνεται πιο ρεαλιστική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Ο Ρεξ Τίλερσον δεν διευκρίνισε πόσο καιρό θα χρειαζόταν η Βόρεια Κορέα να αναστείλει τις εκτοξεύσεις πυραύλων πριν την έναρξη των συνομιλιών, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Θα το ξέρουμε όταν το δούμε»
διευκρινίζοντας παράλληλα,
“Αυτό δεν είναι «δώστε μου 30 ημέρες και είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε»- δεν είναι τόσο απλό”
Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται έναν «ανώτερο αξιωματούχο που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας» η επιλογή των λέξεων του Ρεξ Τίλερσον “δεν ήταν τυχαία ή λάθος.” Η ίδια πηγή ισχυρίστηκε ότι η Κίνα είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Την ίδια στιγμή σε διαφορετικό μήκος κύματος εκπέμπει ο Ντόναλντ Τραμπ μέσα από το twitter
Just completed call with President Moon of South Korea. Very happy and impressed with 15-0 United Nations vote on North Korea sanctions.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 7, 2017