Τη στροφή του hacking της Βορείου Κορέας, από την κατασκοπία στην επίτευξη οικονομικού οφέλους, καταδεικνύει έκθεση της νοτιοκορεάτικης κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών, καθώς υποδεικνύει το απομονωμένο καθεστώς ως ενορχηστρωτή συντονισμένης προσπάθειας κυβερνοεπιθέσεων σε υπολογιστές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη Νότια Κορέα και άλλες χώρες.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Χρηματοπιστωτικής Ασφάλειας του Νότου, οι hackers έχουν μετακινήσει το ενδιαφέρον τους από την κοινωνική αναστάτωση και τα στρατιωτικά και κρατικά δεδομένα στην αύξηση του ξένου νομίσματος.
Η Βόρεια Κορέα έχει κατηγορηθεί ότι βρίσκεται πίσω από την ομάδα Lazarus, που σύμφωνα με παγκόσμιες επιχειρήσεις του cybersecurity, ευθύνεται για τις επιθέσεις στην τράπεζα του Μπαγκλαντές το 2016 και στο στούντιο της Sony to 2014.
Ταυτόχρονα η Kaspersky Lab συνδέει τη Lazarus με μια άλλη ομάδα, τη Bluenoroff, που επικεντρώνεται στις επιθέσεις εναντίων ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Επίσης, ερευνητές της κυβερνοασφάλειας έχουν αναφέρει πως υπάρχουν τεχνικές αποδείξεις που θα μπορούσαν να συνδέσουν τη Βόρεια Κορέα με το WannaCry που μόλυνε περισσότερους από 300.000 υπολογιστές σε 150 χώρες τον Μάιο.
Διαβάστε επίσης: Παγκόσμιος συναγερμός για τους hackers του Κιμ γιονγκ Ουν
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η ομάδα Andariel της Βορείου Κορέας επιχειρεί την κλοπή πληροφοριών πιστωτικών καρτών χακάροντας τα ΑΤΜ προκειμένου να προχωρήσει αργότερα σε αναλήψεις και δημιούργησε ταυτόχρονα κακόβουλο λογισμικό για να εισβάλει σε online παιχνίδια πόκερ και να κλέψει μετρητά.
Η μελέτη ανέφερε κάποιες περιπτώσεις που εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια και όπου η Βόρεια Κορέα ήταν ο φερόμενος υπαίτιος, καθώς εντοπίστηκαν κοινοί κώδικες στο κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις. Οι περιπτώσεις αφορούσαν, εκτός άλλων, την επίθεση στο προσωπικό υπολογιστή του υπουργού Άμυνας της Νότιας Κορέας καθώς και το intranet του υπουργείου για την εξαγωγή πληροφοριών στρατιωτικών επιχειρήσεων.