if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

ΗΠΑ-Ρωσία: Ποιοί καίνε γέφυρες και πως είναι οι σχέσεις Τραμπ-Πούτιν

Αντικρουόμενα σήματα στέλνει η αμερικανική διπλωματία όσο αφορά τη Ρωσία και αντιστοίχως η Μόσχα σε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ αποφεύγει να πλήξει τον Ντόναλντ Τραμπ ή τον Ρεξ Τίλερσον εστιάζοντας τα πυρά στους πολιτικούς κύκλους της Ουάσιγκτον.

Ενώ την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοφανής ανάπτυξη δυνάμεων NATO-Ρωσίας στη Βαλτική και η αντιπαράθεση στα Βαλκάνια, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο να διαβεβαιώνει τους εκεί εταίρους για τη στήριξη των ΗΠΑ και της Συμμαχίας κλιμακώνοντας την ένταση.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται όμως προδίδει χάσμα στην Ουάσιγκτον μεταξύ Κογκρέσου-Πενς και της ομάδας Τραμπ-Τίλερσον και εργώδη προσπάθεια για την αποφυγή σύγκρουσης Πούτιν-Τραμπ από τη Μόσχα.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Ενδιαφέρον θα έχει πως η νέα ισορροπία δυνάμεων με τρεις στρατηγούς στον Λευκό Οίκο, θα επηρεάσει τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στον Βλάντιμιρ Πούτιν, σχέση η οποία όπως φάνηκε στη Σύνοδο των G20 στο Αμβούργο, αντέχει παρά τις αντιξοότητες. Μέχρι στιγμής πάντως και οι δυο ηγέτες έχουν αποφύγει αρνητικά προσωπικά σχόλια και δημόσιες αντιπαραθέσεις, στάση που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει τηρήσει απέναντι σε άλλους ηγέτες στους οποίους έχει κατ επανάληψη επιτεθεί μέσω twitter, όπως στην Άγκελα Μέρκελ και εμμέσως στον Σι Ζινπίνγκ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας σε δημοσιογράφους χαρακτήρισε τις κυρώσεις αντιπαραγωγικές, ενώ για το Σαββατοκύριακο έχει δρομολογηθεί συνάντηση του με τον Ρώσο ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου ASEAN.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, είναι προφανής η διαφορετική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ από αυτή του του υπουργείου Άμυνας το οποίο ευθυγραμμίζεται με το NATO και στους σκληροπυρηνικούς του Κογκρέσου (Βουλή και Γερουσία) απέναντι στον Βλάντιμιρ Πούτιν. Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποψιλωμένος από τα στελέχη του επιτελείου του που χειρίζονταν τις σχέσεις με το Κρεμλίνο επενδύει, σχεδόν αποκλειστικά, στον Ρεξ Τίλερσον για να αποφύγει μια σύγκρουση και είναι έτοιμος να λάβει ακόμα και ευρωπαϊκό χέρι βοηθείας για να αποφύγει κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε φορά που η κατάσταση στις σχέσεις των δυο χωρών επιδεινώνεται, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον συναντάται με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ακόμα και τον Βλάντιμιρ Πούτιν, μεταφέροντας μηνύματα.

Αυτό συνέβη μετά τη σύνοδο του G7, όταν ο Ρεξ Τίλερσον μετέβη από τη Ρώμη στη Μόσχα, χωρίς όμως νέες κυρώσεις παρά την εικαζόμενη επίθεση με χημικά σε αμάχους στη Συρία από τον Άσαντ. Επιτέθηκε όμως, δημοσίως στη Ρωσία από την πρωτεύουσά της για το hacking στις αμερικανικές εκλογές, συναντήθηκε όμως τόσο με τον ομόλογό του όσο και με το Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Αντιστοίχως στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο Σεργκέι Λααβρόφ συνάντησε τόσο τον ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, όσο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Τότε ο Τραμπ βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών που είχε συλλέξει η CIA από την ισραηλινή Μοσάντ, στον Λαβρόφ.

Τώρα, μετά την ψήφιση του νέου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, του Ιράν και της Βορείου Κορέας και την απόφαση της Ρωσίας να μειωθεί το προσωπικό των αμερικανικών διπλωματικών υπηρεσιών στη χώρα κατά 755 άτομα, ο κκ Τίλερσον και Λαβρόφ θα συναντηθούν στη Μανίλα το Σαββατοκύριακο.

«Ασφαλώς και θα κάνουν τη ζωή μας πιο δύσκολη»,

δήλωσε ο Τίλερσον σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις ρωσικές αντι-κυρώσεις. Πρόσθεσε ότι έχει μιλήσει με τον Λαβρόφ τηλεφωνικά και πως θα συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο αυτό το Σαββατοκύριακο στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ένωσης Νοτιοανατολικών Χωρών της Ασίας (ASEAN) στη Μανίλα.

Στη Μόσχα ανώνυμη πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη συνάντηση στο πρακτορείο Sputnik.

«Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σκοπεύει να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της ASEAN, καθώς και στην υπουργική συνάντηση της συνόδου κορυφής Ανατολικής Ασίας, στην οποία θα συμμετάσχει επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον. Οι υπουργοί θα συναντηθούν»

Σε άλλο μοτίβο ο αντιπρόεδρος Πενς

Παράλληλα, σαν σε διαφορετικό χοροχρόνο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επιμένει στη σκληρή γραμμή προβοκάροντας τη Ρωσία και ικανοποιώντας NATO, Βαλτικές Χώρες και Κογκρέσο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ θα υπογράψει σύντομα το κείμενο με τις κυρώσεις»

δήλωσε ο Πενς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τιφλίδα, στη Γεωργία.

Τις νέες κυρώσεις υπερψήφισαν σχεδόν ομόφωνα την περασμένη εβδομάδα τα δύο σώματα του αμερικανικού κογκρέσου. Η Ρωσία ανταπάντησε με την δραστική μείωση του προσωπικού που εργάζεται στις αμερικανικές αποστολές στη ρωσική επικράτεια, διπλωμάτες ή τεχνικούς.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατήγγειλε επιπλέον την «κατοχή» ενός τμήματος της επικράτειας της Γεωργίας από τη Ρωσία, έπειτα από τον πόλεμο μεταξύ των δύο γειτόνων το καλοκαίρι του 2008.

«Είμαστε μαζί σας, βρισκόμαστε στο πλευρό σας»

είπε ενώ μαζί του βρισκόταν ο πρωθυπουργός της χώρας Γκιόργκι Κβιρικασβίλι, χαρακτηρίζοντας την πρώην σοβιετική δημοκρατία

«σημαντικό στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή.»

Μετά τη Γεωργία, ο Μάικ Πενς μετέβη στο Μαυροβούνιο, μια ακόμη περιοχή έντασης και αντιπαράθεσης με τη Μόσχα, η οποία μόλις έχει γίνει αποδεκτή στο NATO. Μόλις αφίχθη στο αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα, τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version