Πιέσεις δέχεται εκ νέου το πετρέλαιο μετά από το παρατεταμένο ράλι που διήρκεσε εννέα συνεδριάσεις, καθώς τα αμερικανικά αποθέματα και η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξήθηκαν, απρόσμενα.
Το πετρέλαιο τύπου crude WTI υποχωρούσε στα 48,69 δολάρια ανά βαρέλι σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 1%, από το προηγούμενο κλείσιμο.
Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές δείκτη αναφοράς πετρελαίου, υποχωρεί σχεδόν 1% στα 51,31 δολάρια το βαρέλι.
Το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο (API) ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 28 Ιουλίου σε 488,8 εκατομμύρια, διαψεύδοντας προσδοκίες για μια πιο οριακή αμερικανική αγορά που θα ευνοούσε την άνοδο των τιμών.
Ο Jeffrey Halley του χρηματιστηρίου futures OANDA δήλωσε μετά την έκθεση του API, “οι έμποροι σφράγισαν την πόρτα να κλειδώσει τα κέρδη από την τακτική των οκτώ ημερών”.
Τα επίσημα στοιχεία αποθεμάτων πρόκειται να δημοσιευθούν αργότερα την Τετάρτη από την Αμερικανικό Ενεργειακό Ινστιτούτο.
Μοχλός πίεσης για το Brent ήταν και οι αναφορές που δείχνουν αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ στο υψηλό των 33 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Η εξέλιξη αυτή αντιφάσκει με τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής και αποκαλύπτει εσωτερικά προβλήματα στο πετρελαιοπαραγωγό καρτέλ, τα οποία υποσκάπτουν την τήρηση των συμφωνηθέντων και την πλήττουν την αξιοπιστία απέναντι στις αγορές.
Σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit, παρά τις περικοπές η παγκόσμια αγορά παραμένει υπερμεγέθης και όπως επισημαίνει «δεν υπάρχει εγγύηση ότι περαιτέρω περικοπές θα επαρκέσουν για να αποκατασταθεί η ισορροπημένη παγκόσμια αγορά πετρελαίου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs έχει προσφάτως αναφέρει ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες προσαρμόζονται στις τιμές πέριξ των 50 δολαρίων το βαρέλι και φαίνεται ότι μπορούν ακόμα και να διανείμουν μερίσματα, γεγονός που μετριάζει τη στήριξή τους στις πολιτικές περιστολής της παραγωγής.