Η αποκάλυψη 21,000 μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους λογαριασμούς του επιτελείου της προεκλογικής εκστρατείας του σημερινού προέδρου της Γαλλίας, Εμμάνουελ Μακρόν, δεν είναι μικρή υπόθεση.
Ασχέτως περιεχομένου το ζήτημα είναι είδηση-βόμβα για το σύνολο των ειδησεογραφικών μέσων, ενώ ζητείται και η αντίδραση των γαλλικών αρχών αλλά και του ίδιου του προέδρου. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη στη συγκεκριμένη υπόθεση καθώς εκτός από το RT και μερικά ακόμα περιφερειακά ευρωπαϊκά και αμερικανικά sites, τα μεγάλα media portals πέρασαν το θέμα στα “ψιλά” ή καθόλου.
Η νέα αυτή προσέγγιση είναι ενδεικτικής των πιέσεων που ασκούνται παρασκηνιακά αλλά και ενδεικτικό της σχέση των ρωσικών media με το Wikileaks, το οποίο εστιάζει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες πλέον πλην της Ρωσίας και των συμμάχων της.
Τα WikiLeaks ανακοίνωσαν ότι ανήρτησαν 21.075 υποκλαπέντα e-mail της προεκλογικής καμπάνιας του νυν προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.
Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν εκμεταλλεύτηκε το σκάνδαλο με την εργασία μελών της οικογένειας του υποψηφίου προέδρου της Γαλλίας με τη σημαία της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν στο κοινοβούλιο και τον εκτόπισε από τη θέση του φαβορί, κερδίζοντας τελικά το ύπατο αξίωμα της Γαλλικής Δημοκρατίας τον Μάιο του 2017, με αντίπαλο στον β’ γύρο την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.
Στη συνέχεια, το κόμμα που είχε ιδρύσει το 2016 ο κ. Μακρόν, En Marche! (κατήλθε στις εκλογές ως La Republique En Marche!) κέρδισε ευρεία πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, κάτω σώμα του κοινοβουλίου, σε συμμαχία με το παραδοσιακό κεντρώο Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem).