Πολύ μελάνι έχει χυθεί και άπειρα σενάρια έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τους λόγους, τις αιτίες και τις αφορμές της εντεινόμενης αντιπαράθεσης της Δικαιοσύνης με την κυβέρνηση, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση για την εμπέδωση του θετικού κλίματος στην οικονομία.
Αν και τα περισσότερα δημοσιεύματα και οι διαρροές ανακαλύπτουν σύγκρουση της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη και προσπάθεια ελέγχου και ποδηγέτησής της, μια πιο προσεκτική ανάγνωση των εξελίξεων μέσα σε ένα πιο περιορισμένο κάδρο, μπορεί να δώσει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα, τα οποία σε κάθε περίπτωση αξίζει να εξεταστούν, πριν την έκδοση ετυμηγορίας για τα βαθύτερα αίτια της μάχης των εξουσιών από τα media.
Το μπαράζ αποφάσεων από το Ανώτατο Δικαστήριο που θέτει υπό αμφισβήτηση μείζονα ζητήματα που άπτονται της δυνατότητας χάραξης κυβερνητικής πολιτικής, σε συνδυασμό με το timing και τις επιπλοκές που αυτές δημιουργούν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην κοινωνία, δίνει μια εντελώς νέα δυναμική.
Αν τώρα σε αυτά τα δεδομένα προστεθούν και συντεθούν οι επικείμενη διορισμοί από το υπουργικό συμβούλιο, μετά από διαδικασία εξέτασης από τη Βουλή, του νέου προέδρου του Αρείου Πάγου, των αντιπροέδρων του Ανώτατου Δικαστηρίου και του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς και συνολικά 16 ανώτατων δικαστών τότε το πλαίσιο της διαμάχης προσδιορίζεται σε νέες βάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη θέση του Ανώτατου Δικαστηρίου (προέδρου Αρείου Πάγου) μπορεί να είναι υποψήφιος ένας αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου ή αρεοπαγίτης που έχει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια υπηρεσίας στον βαθμό. Επίσης στις θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου μπορούν να προαχθούν αρεοπαγίτες με τουλάχιστον τρία χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο βαθμό.
Τούτων δοθέντων διαφορετικές είναι οι ερμηνείες δικαστικών αποφάσεων, όπως αυτής για τα δεδουλευμένα και της επόμενης το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας, οι οποίες -ειρήσθω εν παρόδω- θα χρειαστούν ερμηνευτικές οδηγίες.
Αδιάφορη δεν είναι και η απόφαση για τη μη αποφυλάκιση της Ηριάννας καθώς και η αναμόχλευση άλλων υποθέσεων, ενώ από άλλη οπτική γωνία μπορεί να εξεταστεί και η συνάντηση της διευθύντριας του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλική Χριστοφίλου-Θάνου, με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου.