Ενδείξεις επερχόμενου προβλήματος καταγράφονται στην Πορτογαλία λίγο καιρό μετά την έξοδο από το Μνημόνιο και την αυτονόμηση της οικονομικής πολιτικής της χώρας από τον ESM και το ΔΝΤ, καθώς τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι ενδεικτικά μεγάλης εκροής κεφαλαίων και αδυναμίας της οικονομίας να παράξει ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, αν και η ανεργία υποχωρεί σταθερά.
Χαμηλός παραμένει και ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας, ενώ ενδείξεις αποθέρμανσης καταγράφονται και στον πληθωρισμό εντείνοντας τις ανησυχίες.
Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται και τα κόκκινα δάνεια ροκανίζοντας τα ίδια κεφάλαια και τις ανοχές και αντοχές των τραπεζών, ενώ ο συνδυασμός των υψηλών επιπέδων NPL με το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και τα ελλείμματα σκιαγραφούν μια άκρως ανησυχητική εικόνα για τη χώρα.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Πορτογαλίας διευρύνθηκε σε 1,427 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2017 από 826 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Ήταν το μεγαλύτερο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από τον Ιούνιο του 2011, καθώς το πρωτογενές εισοδηματικό gap ενισχύθηκε σε 1.734 εκατ. ευρώ, έναντι 1.349 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Παράλληλα το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών αυξήθηκε σε 1.168 εκατ. ευρώ από 764 εκατ.
Εν τω μεταξύ, μικρή ήταν η αύξηση στο πλεόνασμα των υπηρεσιών στα 1,364 εκατ. ευρώ από τα 1,148 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Καλύτερη ήταν η εικόνα και στον τουρισμό καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν στα 1,337 εκατ. από 1,116 εκατ. Το πλεόνασμα δευτερογενούς εισοδήματος μειώθηκε σε 112 εκατ. από 140 εκατ. Ευρώ τον Μάιο του 2016. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε σε 1.056 εκατ. Ευρώ από 749 εκατ. Ευρώ την ίδια περίοδο του 2016.