Σκηνικό μετωπικής πολιτικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία και ταυτόχρονα διπλωματική προμετωπίδα για την προάσπιση της εξόρυξης της Total στήνεται στην Κύπρο, καθώς εκτός από τις γαλλικές φρεγάτες που έχουν καταπλεύσει στη μεγαλόνησο θα βρίσκεται αύριο, Δευτέρα, και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας.
Η πολιτική επίσκεψη έρχεται μάλιστα τη στιγμή που η Άγκυρα κλιμακώνει πολυμέτωπα αποστέλλοντας το ωκεανογραφικό Barbaros στο οικόπεδο 6 της κυπριακής AOZ, τη φρεγάτα Ίμβρος σε απόσταση αναπνοής από το γεωτρύπανο και το πλοίο West Capela και ενώ κλιμακώνει την αντιπαράθεση με την Ελλάδα επιτιθέμενη δια του υπουργείου Εξωτερικών στον Αλέξη Τσίπρα.
Διαβάστε επίσης: Κλιμακώνουν οι Τούρκοι, φρεγάτα προσέγγισε την κυπριακή γεώτρηση
Σαφή προειδοποίηση στην Άγκυρα έχει απευθύνει και του αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στην περιοχή πλέει και η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου George Bush.
Διαβάστε επίσης: Έξι χώρες έχουν στείλει πολεμικά πλοία για τη γεώτρηση τς Κύπρου
Πυραυλάκατο στην περιοχή έχει αποστείλει και η Ελλάδα, ενώ από διακριτική απόσταση παρακολουθούν τις εξελίξεις ο γαλλικός, ο αιγυπτιακός και ο ρωσικός στόλος, καθιστώντας την κυπριακή ΑΟΖ σημείο παγκόσμιου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.
Διαβάστε επίσης: Συμφωνία με το Ισραήλ και πλατφόρμα στην κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζει η Τουρκία
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας mignatiou.com η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας, Χριστόφορο Φωκαΐδη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις φρεγάτες της χώρας της που βρίσκονται στην περιοχή στα πλαίσια συμμετοχής της στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου και τις τελευταίες ημέρες σταθμεύουν στην Κύπρο. Στο δημοσίευμα επίσης αναφέρεται ότι δεν αποκλείεται η κ. Παρλί να μεταβεί και στην πλατφόρμα εξόρυξης, κίνηση που θα αποτελέσει το πλέον ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί.
Στρατηγικά οι τουρκικές προκλήσεις αν και έντονες δεν φαίνεται να ξεφεύγουν από το modus operandi που έχει καταγραφεί και στο παρελθόν. Η τακτική των προκλήσεων και της δημιουργίας έντασης συντηρείται, με την παρουσία του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός και πολεμικών σκαφών που παρακολουθούν τη γεώτρηση, τα οποία περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένα υποβρύχιο.
Διαβάστε επίσης: Πολεμικές ιαχές από Τουρκία, το Barbaros πάει στη Μόρφου
Στόχος της Άγκυρας είναι η δημιουργία κλίματος έντασης και αντιπαράθεσης το οποίο θα εκτονωθεί από την πρόκληση συζητήσεων και διαπραγματεύσεων δίνοντας στην τουρκική πολιτική ηγεσία τη δυνατότητα να θέσει αιτήματα και να επιβάλλει νέο status quo. Για το λόγο αυτό η καθ υπερβολή αναπαραγωγή περιστατικών είναι προφανές ότι εξυπηρετεί την Τουρκία εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.
Η γεώτρηση
- Σύμφωνα με τον επίσημο σχεδιασμό το γεωτρύπανο του West Capella είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει εργασίες αργά το βράδυ.
- Προηγουμένως, θα πρέπει να ολοκληρώσει τις τρισδιάστατες σεισμογραφικές του έρευνες και να απομακρυνθεί το σεισμογραφικό Ramform Hyperion και τα σκάφη υποστήριξής του. Και αυτό γιατί οι κραδασμοί του τρυπανιού δεν επιτρέπουν σεισμογραφικές έρευνες.
- Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, τα τρία πλοία υποστήριξης παρέμειναν κοντά στο γεωτρύπανο, ενώ σήμερα προβλέπεται να ξεκινήσουν εκ νέου τα δρομολόγια από και προς το λιμάνι Λεμεσού, για μεταφορά υλικών για τη γεώτρηση.
- Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν και τρεις πτήσεις των ελικοπτέρων –πρωί, μεσημέρι και απόγευμα– μεταφέροντας προσωπικό προς το γεωτρύπανο από το αεροδρόμιο Λάρνακας.
- Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται ως αρκετά υψηλό και αισιόδοξο.
- Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στα υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή.