Ενώ η ελληνική κυβέρνηση με δηλώσεις και διαρροές προετοιμάζει το κλίμα για έξοδο στις αγορές, ίσως και εντός του τρέχοντος μήνα, οι πιέσεις από τους εταίρους αλλά και από την Τράπεζα της Ελλάδας για επίδειξη πολιτικής βούλησης με νέο πακέτο αποκρατικοποιήσεων, αναγκάζει σε μερική αλλαγή πλεύσης, δηλώνοντας μέσω του αρμόδιου υφυπουργού ανάπτυξης έτοιμη να αξιοποιήσει το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Με δεδομένο ότι ο Στέργιος Πιτσιόρλας είχε διατελέσει επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ η δήλωση αυτή εκλαμβάνεται ως επίδειξη πολιτικης βούλησης και προς την κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων, χωρίς ωστόσο να αποτελεί δέσμευση για την αλλαγή της ατζέντας.
«Είναι η στιγμή που πρέπει συζητήσουμε την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας. Πρέπει να προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε σοβαρά τα επόμενα χρόνια της πατρίδας μας»
τόνισε, μιλώντας στο 5ο αναπτυξιακό συνέδριο που οργανώνει στην Πάτρα η εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Όπως ανέφερε, τόσο η πρόσφατη συμφωνία, όσο και η προχθεσινή απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης έρχονται να αποδείξουν ότι μπαίνουμε σε πολύ κρίσιμη φάση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
«Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να βαδίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης, αποφασιστικά και χωρίς πισωγυρίσματα […] Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει πρώτα βήματα στις αγορές, φαίνεται ότι είναι αποδοτική»
Μεταξύ άλλων ο κ. Πιτσιόρλας επισήμανε πως θα πρέπει
«ήρεμα και νηφάλια, χωρίς ιδεολογικές προκλήσεις και με συνεννόηση παραγόντων, να φτιάξουμε ένα σχέδιο που θα αποδώσει γρήγορα. Η Ελλάδα έχει λίγα χρόνια μπροστά της για να κατοχυρώσει θέση στην Ευρώπη και την περιοχή, για αυτό πρέπει να διαμορφώσουμε στρατηγική. Μπορούμε και είμαστε σε φάση που πρέπει αφήσουμε πίσω διαφορές και να δημιουργήσουμε ένα εθνικό σχέδιο. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, παρά τα προβλήματα, να προχωρήσει. Δεν έχει και άλλη επιλογή»
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στα ΣΔΙΤ επισημαίνοντας ότι
«δεν μπορούμε να περιμένουμε μόνο από τα προγράμματα» και πρόσθεσε: «Έχουμε μια έννοια συκοφαντημένη που πρέπει να αποκαταστήσουμε, δηλαδή την έννοια συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Συνδυάζοντας λοιπόν τα κρατικά και κοινοτικά κονδύλια με ιδιωτικά κεφάλαια, μπορούμε να κάνουμε μεγάλες επενδύσεις».