if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Ιταλία: 19 δισ. για Bail-out δυο τραπεζών με έγκριση της Κομισιόν

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκτακτο προεδρικό διάταγμα της Ιταλίας για τον διαμελισμό, τη συγχώνευση και τη στήριξη με κρατικό χρήμα δυο ιταλικών συνεταιριστικών τραπεζών. Παράλληλα τα διεθνή περιουσιακά τους στοιχεία… χαρίζονται καθώς η αγορά τους θα χρηματοδοτηθεί από κρατικά κεφάλαια.

Το διάταγμα προβλέπει ότι η Veneto Banca και η Banca Popolare di Vicenza θα πουλήσουν τα διεθνή περιουσιακά τους στοιχεία στην Intesa Sanpaolo έναντι 5 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού θα μεταβιβαστούν σε μια προβληματική τράπεζα με στόχο τη στήριξή της σε συνδυασμό με κυβερνητική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία για τη χρεοκοπία τραπεζών υπάρχει η πρόβλεψη για συγχώνευση τραπεζών που οδεύουν στη χρεοκοπία, εξέλιξη που αντίκειται στους κανόνες της τραπεζικής ένωσης που έχουν στόχο να αποτρέψουν περιπτώσεις στήριξης του Δημοσίου και διοχέτευσης κρατικού χρήματος σε τράπεζες που καταρρέουν.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Στην πραγματικότητα η Ιταλία επιτυγχάνει να παρεκκλίνει για ακόμη μια φορά από την οδηγία για τη διάλυση μη βιώσιμων τραπεζών BRRD, αποφεύγοντας να περάσει τις απώλειες στους ιδιώτες επενδυτές και χρησιμοποιώντας το δημόσιο χρήμα για bail-out και όχι bali-in.

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών επιπλέον 12 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα για την κάλυψη κινδύνων από τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων των δυο τραπεζών.

Όπερ σημαίνει ότι οι δυο τράπεζες θα διαχωριστούν σε good και bad bank με τα στοιχεία ενεργητικού της Good Bank να περιέρχονται στην Intesa χωρίς όμως να διαθέτει κεφάλαια και χωρίς αρνητικές επιδράσεις στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version