Επιμένει στη στρατηγική διαρκούς έντασης και τους καλοκαιρινούς μήνες η Άγκυρα, ενόψει της δεύτερης διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό και ενώ προσπαθεί να αντισταθμίσει το πολιτικό κόστος από την απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους Κούρδους και της Γερμανίας να αποσύρει τη μονάδα της από το Ιντσιρλίκ.
Αν και η Άγκυρα επιδιώκει ενοχλώντας να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο των κινήσεών της και να διεκδικήσει περισσότερα οφέλη εν τέλει επιτυγχάνει να διολισθήσει σε ρόλο διεθνούς ταραξία αποδυναμώνοντας τη στρατηγική και γεωπολιτική της θέση και αποτυγχάνοντας να εφαρμόσει τη την πολιτική του στρατηγικού βάθους.
Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, οι τουρκικές αρχές έχουν εκδώσει σειρά από NAVTEX για ασκήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και προσομοιώσεις έρευνας και διάσωσης πέριξ του Καστελλόριζου. Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX 585/17 δεσμεύθηκε περιοχή για πυρά χθες το απόγευμα στα νοτιοδυτικά της Πάφου σε περιοχή εντός των οικοπέδων 6 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων στη συγκεκριμένη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ περιπολεί πάντα –ανεξάρτητα από την έκδοση NAVTEX– μία τουρκική φρεγάτα (συνήθως εναλλάσσονται η «Γκαζιαντέπ» και η «Γκελιμπολού»).
Με τις NAVTEX 586/17 και 592/17, αντιστοίχως, ανακοινώθηκε άσκηση με πυρά στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελλόριζου, αλλά και εκπαίδευση έρευνας και διάσωσης περί το ελληνικό νησί. Χθες, συνεχίστηκαν, επίσης, οι έρευνες του ωκεανογραφικού «Τσουμπουκλού» στην περιοχή μεταξύ Χίου και Ικαρίας, όπου, επίσης, δεσμεύθηκε μέρος της για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Στο στρατιωτικό σκέλος, να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί μεγάλη χερσαία άσκηση μεταξύ της κυπριακής Εθνικής Φρουράς και των Ειδικών Δυνάμεων του Ισραήλ. Η άσκηση θα εξελιχθεί στο όρος Τρόοδος και εντάσσεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε Λευκωσία και Ιερουσαλήμ.
Αν και Αθήνα και Λευκωσία αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη επιφύλαξη τη «Γενεύη 2», που εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου, η Άγκυρα αναμένεται να την εκμεταλλευτεί ποικιλοτρόπως γεγονός που καθιστά την ενδιάμεση περίοδο “ναρκοπέδιο”.
Στα θετικά της κατάστασης αποτιμάται η συμφωνία ακόμη και της Βρετανίας περί ανάγκης απόσυρσης των παρεμβατικών δικαιωμάτων. Αγκάθι παραμένει η απόσυρση των στρατευμάτων.
Η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητούν να υπάρξει σταδιακή απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί με ημερομηνία που θα προβλέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας (Sunset Clause).
Αντιθέτως, η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν τη διατήρηση ενός αριθμού στρατευμάτων στο νησί (περίπου 4.000). Κατά την αντίληψη της Αγκυρας, έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα (οι Τούρκοι μιλούν για περίπου 15 χρόνια) θα τεθεί στο νέο, συνομόσπονδο κράτος της Κύπρου ερώτημα εάν επιθυμεί να φύγουν οι τουρκικές δυνάμεις από το νησί (review clause).
Η Άγκυρα προσπαθεί ήδη να ανατρέψει το διαπραγματευτικό πλαίσιο θέτοντας ως προαπαιτούμενο την ολοκλήρωση συμφωνίας επί όλων των διακοινοτικών ζητημάτων και, αμέσως μετά, έναρξη της συζήτησης για εγγυήσεις και ασφάλεια, κάτι που είναι ακριβώς αντίθετο από όσα προκρίνουν Αθήνα και Λευκωσία.