if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Οι Βρετανοί στις κάλπες: Το εύρος της νίκης της Μέι θα καθορίσει την επόμενη ημέρα

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βρετανοί με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου επικράτηση των συντηρητικών της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, με τους εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν να έχουν μειώσει την απόσταση αλλά να χάνουν. Η προσοχή όλων είναι πλέον στη διαφορά με την οποία θα επικρατήσουν οι Τόρις καθώς αυτό θα δείξει αν η Μέι πέτυχε το στόχο της που ήταν η αύξηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ή αν ο Κόρμπιν αποδείχθηκε καλύτερος από τα προγνωστικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Yougov οι συντηρητικοί λαμβάνουν 42% και 302 έδρες, οι εργατικοί 35% και 269 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 10% και 12 έδρες, το ευρωφοβικό UKIP λαμβάνει 5% και μια έδρα, οι πράσινοι 2% και μένουν εκτός βουλής.

Σύμφωνα με το Yougov οι Τόρις επικρατούν στη Σκωτία, ενώ υπάρχει η διάχυτη πεποίθηση ότι θα κυριαρχήσουν και σε προπύργια των Εργατικών, όπου επικράτησε η ψήφος υπέρ του Brexit.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Στην αρχή της εκλογικής εκστρατείας οι δημοσκοπήσεις μας έδειξαν ένα τεράστιο προβάδισμα των Συντηρητικών. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχει σταδιακά συρρικνωθεί, κυρίως λόγω της ενίσχυσης της συσπείρωσης των Εργατικών. Το ερώτημα που ανακύπτει πλέον δεν είναι ποιός θα επικρατήσει στις εκλογές, καθώς παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των Δημοσκοπήσεων και της κάλπης, εν τούτοις δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν στην κατεύθυνση της πλήρους ανατροπής.

Συνεπώς το ερώτημα πλέον είναι ποιά θα είναι η τελική διαφορά και πως αυτή θα διαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας, όχι μόνο στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων για το Brexit αλλά παράλληλα και στην βρετανική πολιτική σκηνή, καθώς ο Κόρμπιν πιέζεται εκ των έσω και μια ατιμωτική ήττα θα οδηγούσε σε ντε φάκτο αλλαγή ηγεσίας στους Εργατικούς, αν και μόλις πρόσφατα είχε εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία.

Η Μέι προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές προκειμένου να αυξήσει την πλειοψηφία των Συντηρητικών, που βρίσκεται στις 50 έδρες, ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για τους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η βρετανική στάση απέναντι στην ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και η τρομοκρατία αποτέλεσαν τα μείζονα ζητήματα της εκλογικής αντιπαράθεσης με τους Τόρις να επενδύουν στα συντηρητικά αντανακλαστικά του πληθυσμού και στον φόβο για την απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ οι Εργατικοί βρήκαν επαφή με τη νεολαία και τα κινήματα.

Χθες, τελευταία ημέρα της εκστρατείας, η Μέι επένδυσε το προεκλογικό σύνθημα «Ισχυρή και σταθερή» με την υπόσχεση αναθεώρησης της νομοθεσίας που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε μια δήλωση που ξεσήκωσε ορυμαγδό κατακραυγής από νομικούς, σχολιαστές και οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Μέι είπε: «Αν η νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων μάς εμποδίζει να το κάνουμε (να απαντήσουμε στην τρομοκρατική απειλή), τότε θα αλλάξουμε τη νομοθεσία».

Δεν θα νικήσουμε τους τρομοκράτες καταργώντας τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία μας, απάντησε ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Στρέφοντας τη συζήτηση και καταγγέλλοντας τη λιτότητα που επέβαλε η συντηρητική κυβέρνηση, ο Κόρμπιν είπε ότι ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις περικοπές στη χρηματοδότηση της αστυνομίας, τις οποίες ως υπουργός επέβαλε η Τερέζα Μέι.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version